WASZA KUCHNIA: Francuskie paszteciki z pieczarkami

18 Lipca 2010

Idealny pomysł na oryginalną, niedzielną przystawkę. Marta pokazuje, jak łatwo można ją wykonać!

WASZA KUCHNIA: Francuskie paszteciki z pieczarkami

Hej, mam na imię Marta i mam 19 lat, obecnie trochę się obijam, bo jestem świeżo upieczoną maturzystką. Często gotuję dla moich znajomych oraz rodziny, dziś zaprezentuje Wam bardzo łatwą przekąskę, którą lubię, a jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Potrzebne będą: pieczarki, kupne ciasto francuskie, masło (albo oliwa), jajko, majeranek.

1.Myjemy obieramy i kroimy w dosyć małą kostkę pieczarki, które następnie dusimy z masłem na średnim ogniu aż masło się wchłonie w pieczarki, a woda którą oddają, wyparowała.

2. Rozwijamy gotowe ciasto i przecinamy na 2 połówki.

3.Usmażone pieczarki (farsz) wykładamy na ciasto i robimy ruloniki.

4.Rozcieramy jajko w półmisku, smarujemy nim ciasto; ciasto można również ponacinać.

5. Powstałe ruloniki można posypać na wierzchu majerankiem, który moim zdaniem dobrze pasuje do tej przekąski.

6.Wkładamy na blaszkę ciasto z farszem, nastawiamy piekarnik na 200-220 stopni i pieczemy ok.25 minut (niektóre ciasta pieką sie krócej, to też zależne jest od farszu)

7.Po upieczeniu czekamy do ostygnięcia i rozkrajamy, możemy podawać z barszczem czerwonym, jak i same, smacznego!

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Zobacz także:

FASZEROWANY KURCZAK Z PRZEPISU ASI

CIASTO CAPPUCINO Z PRZEPISU 17-LATKI

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (5)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-18 11:10:28

Bardzo fajne, ale ja bym polecała dusić pieczarki z cebulą :).

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-18 21:59:09

zgadzam się ;) wtedy ma lepszy smak

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-23 16:09:55

chyba, że ktoś nie cierpi cebuli, jak ja :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-18 11:02:00

proste i smaczne:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-18 00:58:52

świetne!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1