Wasza Kuchnia: Faszerowany kurczak z ryżem i pomidorami koktajlowymi

12 Grudnia 2010

Asia radzi, jak przygotować pyszny obiad dla 4 osób. Może przetestujesz jej przepis?

Wasza Kuchnia: Faszerowany kurczak z ryżem i pomidorami koktajlowymi

Witam, nazywam się Asia i mam 17 lat. Pierwsze kroki w kuchni stawiałam już jako mała dziewczynka, gdy towarzyszyłam babci, piekącej pyszne ciasta. Z czasem coraz bardziej zagłębiałam się w kulinarne tajniki. Dziś uwielbiam eksperymentować, tworząc nowe, ciekawe dania. Oto mój przepis na pysznego faszerowanego kurczaka. Gotowanie to nic trudnego, a sprawia wielka frajdę! ;)

PORCJA: 4 osoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka (podwójne), 30 dag pieczarek, 2 pory, cebula, masło (ok. pół kostki), śmietana 18% (mała), koperek (opcjonalnie), szklanka bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa umyć, cebulę obrać ze skórki, od pora odciąć zielone (twarde) liście.

2. Pozostałe części pora przeciąć na pół i pokroić w paseczki (półtalarki), pieczarki pokroić na cztery, a potem w cieniutkie paseczki, cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i również drobno posieką pietruszkę.

3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, a potem wrzucić pieczarki i pora. Całość dusić około 5-7 minut, można delikatnie podlać 1/3 bulionu i poczekać aż odparuje.

4. Filety z kurczaka należy oczyścić i rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie doprawić (sól, pieprz).

5. Na środek rozbitych filetów nakładamy łyżkę farszu, który nieco ostygł i zawijamy całe mięso w roladę, spinając je kilkoma wykałaczkami.

6. Gotowe ‘kotleciki’ smażymy około 8 minut na patelni, przewracając co jakiś czas, by równomiernie się usmażyły.

7. Przygotowanie sosu: na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, gdy się nieco zeszkli wlewamy resztę bulionu i czekamy aż połowa odparuje. Następnie dodajemy pół śmietany z łyżką mąki, całość trzymamy na ogniu jeszcze minutę. Kotleciki najlepiej pokroić na plasterki (grubości ok. 2cm) i podawać z kopczykiem z ryżu oraz pomidorkami koktajlowymi, przeciętymi na pół i polanymi lekkim sosem*.

*Sos: 4 łyżki majonezu, 3 łyżki kefiru + przyprawy wedle uznania.

Życzę smacznego, Asia.

Strony

Komentarze (25)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-19 19:41:22

świetny przepis ! :) wypróbuję na 100% ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-14 11:41:27

pycha zrobie na niedzielny obiadek a z reszty pora zrobie surowke z marchewka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 22:56:47

wygląda okropnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-19 19:41:56

Ty też zapewne wyglądasz okropnie ;x

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 21:38:17

co jest na ryżu?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-18 12:50:25

na ryżu jest sos (patrz. pkt 7)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 21:14:52

Zjadła bym na obiad mniam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 18:55:16

wyglada oblesnie....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 13:17:54

calkiekm fajny przepis

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 12:54:09

musi by pyszne ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 12:40:14

myślę że dobre :) bardzo fajnie pokazane składniki i ich ilości! ale dodam że zdjęcie na którym jest to podane mogło być inne, czasem lepiej zrobić z daleka niż zbliżenie, albo zrobić kilka fotek pod różnym kontem i wybrać najlepszą, ale ogólnie coś fajnego :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 14:54:54

kĄtem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 10:32:36

ale to już było, pamiętam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 12:36:23

myślę że nie było bo niedawno przeglądałam przepisy i nie kojarzę

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-12 12:57:19

jestem pewna ze bylo bo tez pamietam. po prostu mogli usunac i wstawic na nowo :/ ehh

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz