Witam, nazywam się Asia i mam 17 lat. Pierwsze kroki w kuchni stawiałam już jako mała dziewczynka, gdy towarzyszyłam babci, piekącej pyszne ciasta. Z czasem coraz bardziej zagłębiałam się w kulinarne tajniki. Dziś uwielbiam eksperymentować, tworząc nowe, ciekawe dania. Oto mój przepis na pysznego faszerowanego kurczaka. Gotowanie to nic trudnego, a sprawia wielka frajdę! ;)
PORCJA: 4 osoby
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka (podwójne), 30 dag pieczarek, 2 pory, cebula, masło (ok. pół kostki), śmietana 18% (mała), koperek (opcjonalnie), szklanka bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa umyć, cebulę obrać ze skórki, od pora odciąć zielone (twarde) liście.
2. Pozostałe części pora przeciąć na pół i pokroić w paseczki (półtalarki), pieczarki pokroić na cztery, a potem w cieniutkie paseczki, cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i również drobno posieką pietruszkę.
3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, a potem wrzucić pieczarki i pora. Całość dusić około 5-7 minut, można delikatnie podlać 1/3 bulionu i poczekać aż odparuje.
4. Filety z kurczaka należy oczyścić i rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie doprawić (sól, pieprz).
5. Na środek rozbitych filetów nakładamy łyżkę farszu, który nieco ostygł i zawijamy całe mięso w roladę, spinając je kilkoma wykałaczkami.
6. Gotowe ‘kotleciki’ smażymy około 8 minut na patelni, przewracając co jakiś czas, by równomiernie się usmażyły.
7. Przygotowanie sosu: na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, gdy się nieco zeszkli wlewamy resztę bulionu i czekamy aż połowa odparuje. Następnie dodajemy pół śmietany z łyżką mąki, całość trzymamy na ogniu jeszcze minutę. Kotleciki najlepiej pokroić na plasterki (grubości ok. 2cm) i podawać z kopczykiem z ryżu oraz pomidorkami koktajlowymi, przeciętymi na pół i polanymi lekkim sosem*.
*Sos: 4 łyżki majonezu, 3 łyżki kefiru + przyprawy wedle uznania.
Życzę smacznego, Asia.
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny
Przepis Justyny na pyszny podwieczorek: dyniowo-bakaliowe muffinki. Prezentują się wyśmienicie!
Wasza Kuchnia: Zielona tarta z łososiem i szpinakiem
Kasia prezentuje, jak krok po kroku wykonać pyszną tartę dla całej rodziny!