WASZA KUCHNIA: Faszerowane papryczki z przepisu Anastazji

27 Listopada 2011

Niebanalny przepis na wykwintną przystawkę.

papryka

Hej,

Chciałam podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na robiącą wrażenie przystawkę: papryczki nadziewane pysznym farszem. Mam nadzieję, że Wam się spodoba!

Składniki: 4 czerwone papryki, 30 dag mielonego mięsa, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz, mielona papryka

Sposób przygotowania: Paprykę umyć, ściąć główki i wydrążyć środki (usunąć gniazdo nasienne). Woreczek ryżu ugotować na pół miękko. Masło rozpuścić na patelni, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę. Ugotowany ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulkę wymieszać razem, dodając do smaku sól, pieprz i mieloną paprykę. Tak przygotowanym farszem wypełnić luźno wydrążone papryki. 

Do owalnego naczynia wlać szklankę przegotowanej, lekko solonej wody. Wstawić do środka papryki, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut.

Gotowe!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Elegancki sernik z bezą

Kruche babeczki z jagodami i bezą

 

Strony

Komentarze (20)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 16:45:44

przepis stary jak świat, dziwię się, że ten przepis zdobył nagrodę. Ja faszeruję paprykę płatkami owsianymi, porem, mięsem z indyka i pietruszką. Samo zdrowie i to w dodatku niebanalnie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 22:50:13

Fajny pomysł, wypróbuję :) Tylko napisz proszę, czy płatki owsiane wkładasz tam "na sucho" czy może wcześniej zalewasz je wodą/mlekiem? I co do pietruszki to masz na myśli natkę (która jakoś mi tu nie pasuje) czy korzeń?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 16:28:41

Moja mama robi identyczne, ale dodatkowo polewa papryki sosem pomidorowym

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 13:26:44

dużo lepszy byłby farsz np z kuskusu, z dodatkiem curry, szczypiorku i cebulki. przynajmniej danie miałoby jakiś konkretny, bardziej wyrazisty smak :]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 22:53:37

I koniecznie jakiś drób do tego! :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 13:04:24

nic ciekawego, a farsz okropny

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 12:28:40

cholera, zgłodniałam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 12:17:59

jeszcze posypac tartym serem... mniam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 12:00:32

Pysznie wyglądają. mmm.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 11:03:08

Nie chcę się czepiać ale paprykę faszerowaną znają chyba wszyscy. Sama robię to danie w różnych wariacjach w zależności od tego co akurat mam w domu. No i nie nazwałabym ich wykwintnymi, ale to już pewnie redakcja Papilota dodała :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 11:12:00

Zabrzmiałam jak jedna z tych wszystkowiedzących, na wszystko narzekających, sfrustrowanych czytelniczek Papilota... :o

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 11:20:30

dokładnie tak zabrzmiałaś :|

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 12:25:48

dobrze mówisz. wszyscy to znają...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 12:43:08

moja mama to robiła jak jeszcze byłam mała choć teraz mam już ponad 20 lat, i nie jest to a ni nowość jakaś a ni nic i dokładnie jak mówicie wszyscy to znają.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 10:16:29

mieso mielone tez wczesniej trzeba podsmazyc ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-27 09:54:13

a do kwadratowego naczynia nie można włożyć?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz