WASZA KUCHNIA: Farfalle ze szpinakiem (ALE PYSZNIE!)

09 Października 2011

To bardzo proste danie, który można zrobić dosłownie w pół godziny!

farfalle

Składniki: makaron Farfalle, kostka mrożonego szpinaku, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, kostka fety, duża kulka mozzarelli, oliwa z oliwek, 5-8 zielonych oliwek, 4 suszone pomidory, pieprz, kilka plasterków ulubionej chudej szynki

Sposób przyrządzenia jest baaardzo prosty! Na patelnię wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę. Po 5 minutach dodajemy posiekany i przetarty czosnek. Wszystko smażymy aż cebula się zeszkli. Na patelnię kładziemy szpinak. Smażymy na małym ogniu 8-10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy aż ser się rozpuści. Następnie wrzucamy posiekane oliwki, pomidory i pokrojoną w cienkie długie paski szynkę. Smażymy jeszcze kilka minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy pieprzem. Wykładamy ugotowany makaron na głęboki talerz, polewamy na środku szpinakowym sosem i posypujemy drobno pokrojoną mozzarellą.

Pozdrawiam, Paulina

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Elegancki sernik z bezą

Kruche babeczki z jagodami i bezą

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (32)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-11 18:13:35

bardzo fajny przepis ;) podoba mi się ten szpinak :) kiedys jadłam lasagne ze szpinakiem i byla pyszna ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 19:03:24

ja beznadziejna nagroda - wartość max kilkanaście zł... a jeśli chodzi o przepis, to całkiem fajny, chociaż może za dużo w tym babraniny. ja bym odrzuciła szynkę, cebulę i mozarellę, której nie cierpię. feta fajny pomysł, do szpinaku jak znalazł. ale wszystko wedle gustu ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 00:03:50

danie spoko, ale jego trudnosc to ejst jak ugotowanie wody... powiem tak, ze wiekszosc wasyzch przepisow to dla 14latek chyba 1 raz bedacych wkuchni, a i zdjecie jest okropne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 22:22:15

ojej jaka zawiść w niektórych komentarzach, aż żal czytać. Przykre że w internecie ludzie zachowują się gorzej niż bydło. ŻAL a koleżanka Paulina niech sie nie przejmuje tymi komentarzami bo nie warto ich brać na poważnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 23:39:33

nie kazdemu sie to danie podoba... zal, ze tego nie rozumiesz

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 22:19:43

fajne danie na pewno zrobię :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 21:49:02

łee fuu blee tfuu ! wygląda jak kupa .. :| :| ;| ;|

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 22:10:54

jak kupa to ty wygladasz hahahahaha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 15:20:44

ble... wygląda okropnie:( lepszy jest do tego makaron penne i zadnej cebuli pomidorow i szynki! po prostu smazysz szpinak dodajesz sol pieprz czosnek ulubiony serek ( np. feta, jakiś pleśniowy, gordon blue lub almette) do tego mozna jakies przyprawy oregano bazylia i wtedy to jest pyszne. a ten przepis tu podany to ciapa...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 22:11:41

a to nie jest już inne danie?? daruj sobie takie komentarze! dziecinada.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 14:32:11

pycha, robię podobnie, ale bez szynki :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 13:36:58

Ktoś pisał, że za drogo, ja robię podobnie ale zamiast szynki daję pierś z kurczaka, zamiast fety śmietankę 12% lub gotowy mrożony szpinak ze śmietanką, zamiast suszonych pomidorów daje kilka kawałków świeżego (na koniec, nie smażę go!) a z mozarelli można zrezygnować albo dać zwykły ser żółty. Taniej a również bardzo smacznie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 21:05:25

zgadzam sie ja czasem daje tez pieczarki do tego wszystkiego ale tak delikatnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 12:49:42

ja ostatnio wrzuciłam szpinak na patelnie, dodałam mnóstwo czosnku, który uwielbiam i dużo soli i pieprzu. ugotowałąm makaron takie krótkie rurki, wrzuciłam do szpinaku, wymieszałam, nałożyłam na talerz, posypałam serem i żałowałam, kiedy się skończyło... przepyszne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-09 14:16:24

robię identycznie, pycha!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-10 21:03:56

ja jeszcze szpinak zalewam smietana i mozna dac tez galke muszkatolowa pycha mmm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz