Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny

05 Grudnia 2010

Przepis Justyny na pyszny podwieczorek: dyniowo-bakaliowe muffinki. Prezentują się wyśmienicie!

Wasza Kuchnia: Dyniowe muffiny

Witam,

Chciałabym przedstawić wszystkim przepis, jak w prosty sposób upiec pyszne muffinki.

Składniki: ½  szklanki bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli), ½  szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1,5 szklanki mąki razowej, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru), 2 jajka, ¾  szklanki drobno startej surowej dyni, ½ szklanki startej marchwi, ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego), ½ szklanki płynnego miodu, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Bakalie zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut, następnie odsącz na sitku. Posiekane orzechy włoskie lekko zrumień na suchej patelni. Do dużej miski wsyp mąkę, wymieszaj z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wbij jajka, dodaj dynię, marchew, oliwę i miód, delikatnie wymieszaj łyżką, na koniec dodaj odsączone bakalie i orzechy. Foremki napełnij masą do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Smacznego!

Strony

Komentarze (24)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 12:46:14

skąd foremki? poszukuję!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 12:56:46

ze sklepu..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 18:37:15

foremki można kupić w niektórych sklepach agd, ale też w supermarketach, obok folii aluminiowej i papieru do pieczenia, kiedyś kupiłam w tesco, ale w innych powinny być również :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 12:21:36

Bardzo fajny przepis. Słodkie, ale przede wszystkim ZDROWE!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 11:27:00

mniam...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 09:37:46

super przepis! na pewno skorzystam. muszą być pyszne!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 09:13:45

ehhh, a d*pa rośnie...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 12:57:37

no twoja tak... wspolczuje :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 01:01:45

nic nadzwyczajnego . muffinki chyba kazdy glupi potrafi zrobic

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 10:00:52

Przepraszamy, że to nie portal z przepisami Ritz Restaurant.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-13 23:45:02

pokaż w takim razie co Tobie się udało zrobić z załączonego przepisu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-15 13:29:58

slucham?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 00:37:25

wyglądają smacznie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 00:32:00

cos niewyrosniete...ciasto powinno siegac ponad papilotke..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 00:44:33

Geniuszu kulinarny, wszystko zależy od ilości ciasta, którą się wleje. Poza tym to nie amerykańskie muffiny na ogromnej ilości sody, tylko dość ciężkie ciasto bazujące na dyni i marchwi.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 01:00:47

moje marchewkowe muffiny nigdy nie sa takie oklapniete wiec nie gadaj glupot! a sody nie dodaje!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 01:04:32

w takim razie autorka musi byc geniuszem kulinarnym bo nalala z malo ciasta. jej muffiny wyrosly do wysokosci, do ktorej powinno byc wlane ciasto.... gratuluje :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 09:56:30

Nie, nadal uważam, że nie masz racji. Takie muffiny nie powinny być większe. Poza tym jakie to ma znaczenie?! Chciałam po prostu, krwiożercze komentatorki, żebyście się od niej odczepiły.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 12:19:08

a skad wiesz, ze nie powinny? specjalistka jestes? muffiny powinny byc pzynjamniej troche wyrosniete... jeszcze nie widzialam takich plaszczakow, a robie muffiny od kilku lat. co nie mozna opinii wyrazic? bo co? zabronisz mi? pozdrawiam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 15:56:48

Trochę kultury.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 17:05:29

ty sie naucz kultury skoro uwazasz, ze nie mozna napisac tego co sie mysli...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 17:36:43

Najpierw pomyśl, że różne osoby piszą pod nickiem "Anonim".

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-05 00:28:46

Bardzo fajny i dopracowany przepis.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz