Nasza Czytelniczka Katarzyna prezentuje, jak przygotować domowy chlebek. To przepis idealny na długie, jesienne wieczory!
Składniki: 1 kg mąki, szklanka mąki pszennej, 1 łyżka soli, szklanek ciepłej wody, zakwas (drożdże z wodą i mąką), 1 szklanka otrębów, ziarna (wg uznania - ja zawsze dodaję po pół szklanki kminku i słonecznika)
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie wsypujemy do szerokiego garnka, dodajemy zakwas i wodę. Ugniatamy ciasto przez około 10 minut. Do wysmarowanych form olejem wkładamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin. Pieczemy około godziny w temperaturze 180*. Im dłużej pieczemy, tym chlebek będzie bardziej chrupiący.
Smacznego!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Zobacz także: