WASZA KUCHNIA: Domowy chlebek autorstwa Kasi (Chrupiący, świeży, po prostu pyszny!)

16 Października 2011

Zapach domowego chleba wprowadzi do Twojej kuchni cudowny klimat!

domowy chleb

Nasza Czytelniczka Katarzyna prezentuje, jak przygotować domowy chlebek. To przepis idealny na długie, jesienne wieczory!

Składniki: 1 kg mąki, szklanka mąki pszennej, 1 łyżka soli, szklanek ciepłej wody, zakwas (drożdże z wodą i mąką), 1 szklanka otrębów, ziarna (wg uznania - ja zawsze dodaję po pół szklanki kminku i słonecznika) 

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie wsypujemy do szerokiego garnka, dodajemy zakwas i wodę. Ugniatamy ciasto przez około 10 minut. Do wysmarowanych form olejem wkładamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin. Pieczemy około godziny w temperaturze 180*. Im dłużej pieczemy, tym chlebek będzie bardziej chrupiący.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Elegancki sernik z bezą

Kruche babeczki z jagodami i bezą

Strony

Komentarze (32)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-14 10:02:53

Dziękuje za każdą pozytywna opinie krytyki nie skomentuje bo widać ze to nie wychowane osoby piszą .. Chleb jest dopieczony i chrupiący i z tego przepisu wychodzą zawsze 2 ziarna dodajemy kto ile lubi .. i 6 szklanek wody widocznie ucięło 6 Pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-29 22:38:41

Wyglada jak odciski z stop

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-27 11:21:43

Smakowicie wygląda ten chlebuś :) Ja niestety na diecie. Na pociechę chrupię sobie lekkie pieczywo graham Obsta. Muszę przyznać, że jest bardzo smaczne, nie takie plastikowe w smaku jak inne tego typu. Kaya555

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-27 10:34:20

6 SZKLANEK WODY A PÓŁ SZKLANKI KMINKU TO DLATEGO ZE WYCHODZĄ 2 DUŻE CHLEBY I PISZE WG UZNANIA WIĘC DZIECI ZAMIAST KRYTYKOWAĆ ZABIERZCIE SIĘ ZA NAUKĘ ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-18 14:01:01

Tez czesto pieke chlebek.Mieszkam w Niemczech i tu kupuje juz gotowa make.Dolewam tylko 650 g wody i wyrabiam.Zawsze tez jest pyszny.Jednak polski chlebek uwielbiam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-18 11:24:15

Też taki robie, ale troche inaczej. Jest pyyycha!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-17 19:45:55

wygląda jak by ktoś sie zrzygał do foremki o to upiekł ! xd

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-17 11:51:50

bo zamiast ciepłej powinna być woda gazowana(w moim przepisie tak jest) robię podobny chleb tylko trochę inne składniki i wychodzi bardzo dobry !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-17 01:26:55

czemu on jest taki mokry wewnątrz i biały po środku?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-16 21:58:57

"szklanek ciepej wody" ciekawe ile..................... ;|;|

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz