WASZA KUCHNIA: Domowa szarlotka według przepisu Pameli

28 Sierpnia 2011

W niedzielne popołudnie najlepiej smakuje tradycyjna, domowa szarlotka!

szarlotka

Chciałam się z Wami podzielić moim ekspresowym przepisem na domową szarlotkę :) To prosta receptura i - gwarantuję - zawsze się sprawdza!

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 całe jajka, 1 kostka margaryny do pieczenia "Kasia", cukier waniliowy, 3/4 opakowania proszku do pieczenia, mus jabłkowy w słoju o pojemności 900g, cynamon mielony

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i ugniatamy do zwartej konsystencji. Następnie wkładamy ciasto na 12 minut do zamrażalnika.

W tym czasie blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki, odcinamy 2/3 z niego i wykładamy cienką warstwą na blaszkę. Resztę chowamy do lodówki. Po wyłożeniu blaszki ciastem, całość nakłuwamy. Następnie wykładamy mus jabłkowy i posypujemy odrobiną cynamonu. Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta i odrywając z niego po kawałeczku, wałkujemy na cienkie paski, które wykładamy na spód.

Ciasto pieczemy ok. 40 mqinut w temp. 180 stopni.

Smacznego! :)

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (14)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job! gdeadbfecagkccef
(Ocena: 5)
2014-08-12 14:34:54

John

Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job! gdeadbfecagkccef

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-29 11:26:29

ciurki po to aby troche było to ciasto wilgotne a nie cały mus ma wejść:D MEga dobre mi wyszło a pieklam pierwszy raz szarlotke:D jak chcecie sami mus zrobic to trzecie okolo4/5 duzych jablek dajecie poltorej plaskich lyzek bulki tartej troche proszku waniliowego i ja tutaj dodaje plaska lyzke cynamonu i mus domowej roboty w piec minut (nie tre jablek tylko je blenderem miazdze:D)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-19 19:38:53

super robiła, a z tymi dziurkami na mus koleżanko szok jak na to wpadłaś widać że wcześniej nic nie piekłaś.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-09 21:04:25

pyszny robiłam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-29 11:52:14

Jak przez dziurki od widelca ma się zmieścić mus ? mogła już zrobić kilka zdjęć ...no to sobie spróbuję.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-11 13:32:23

o lol jaka kre****a wykladasz ciasto nakuwasz widelcem zeby nie uroslo i na to wylewasz mus trudno skumac???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-28 15:16:14

fajne "solniczki" hahaha ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-28 11:03:57

a czy tam na końcu nie powinno być że wykładamy NA WIERZCH .? bo nie rozumiiem ..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-28 17:18:20

no właśnie też mi się wydaje, że na wierzch..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-28 20:04:34

Chodzi o to( tak mnie się wydaje), że na spód, czyli spód ciasta.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-28 08:06:50

nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym nakłuwaniem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-28 08:47:01

rozkładasz ciasto na blachę i nakłuwasz widelcem, czy tym tam tylko chcesz. tak jak ciasto na pizze, czy ciasto kruche. nakłuwasz, żeby nie wyrastało krzywo.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-28 08:00:31

proste i pyszne:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-28 01:56:35

sweet

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz