WASZA KUCHNIA: Czekoladowe babeczki z truskawkami (Czekamy na kolejne przepisy!)

17 Lipca 2011

Ela uwielbia gotować, a latem zaskakuje swoją rodzinę pysznymi, owocowymi deserami!

babeczki z truskawkami

Właśnie zaczęłam prowadzić własny blog kulinarny, co skłoniło mnie do większej pracy w kuchni. Jej efektem są pyszne, podwójnie czekoladowe babeczki pochodzące z przepisu Nigelli. Ja jednak podarowałam sobie białą czekoladę, lecz dodałam nutellę, truskawki i krem czekoladowy. Takie babeczki idealnie nadają się na letnie wieczory do zimnego mleka czy kawy.

Potrzebne składniki: 250g mąki (najlepiej tortowej), 3 łyżki płaskie łyżki gorzkiego kako, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, dwie gorzkie czekolady (ja używam jednej gorzkiej i jednej mlecznej), 2 jajka, 100g cukru i dwie łyżeczki cukru wanilinowego, 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu, 100g masła, 12 łyżek nutelli, kilka truskawek, gotowa masa tortowa, bita śmietana lub śmietana kremówka

Wykonanie:

1. Połączyć przesianą mąkę, kako, proszek do pieczenia, sodę i czekoladę. Można też dodać ulubione przyprawy, np. cynamon.

2. W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem. Dodać śmietanę i roztopione oraz lekko wystudzone masło.

3. Połączyć suche i mokre składniki używając jedynie łyżki. Masa będzie bardzo gęsta.4. Rozłożyć masę używając łyżeczki do sylikonowych foremek lub blachy na babeczki. Można też użyć samych papilotów, bo masa nie będzie się wylewać. Wyjdzie około 12-14 muffinków. Napełnić foremki do połowy, dodać łyżeczkę nutelli i połowę truskawki, a następnie ponownie dodać masy. Nie powinna ona wychodzić za foremki, ponieważ muffiny ładnie się zaokrąglą.

5. Włożyć miffiny do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut. Muffiny zawierają czekoladę i nutellę, więc nie ma sensu sprawdzać ich patyczkiem. Po upieczeniu pozostawić na 20-30 minut, aby wystygły.

6. Mufinny można przybrać bitą śmietaną lub masą tortową. Ja używam masy tortowej, bo nie rozpuszcza sie i długo zachowuje swój wygląd. Używam rękawa, aby wylać masę na babeczki, posypuję wiórkami czekoladowymi, a na samą górę kładę truskawkę.

Przepis ten można dowolnie modyfikować, dodając różne czekolady, wiórki, masy i owoce. Jest on szybki i prosty, a przede wszystkim mocno czekoladowy!

Smacznego!

Ela.

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – zestaw sosów sałatkowych Fit up! oraz kolorowe sztućce do sałaty.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.  

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:  

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

Urocze cupcakes pomysłu Pauliny

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (45)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-25 17:15:23

roztopioną czy pokruszoną czekoladę ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-22 22:34:02

dziś zrobiłam ale bez truskawek i z innym kremem ale wyszły rewelacyjne! POLECAM! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-19 22:44:06

karoolkaa96 - musisz wpisać kuchnia@papilot.pl, to "(at)" to tzw. małpa ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 10:14:11

haha ale durna jestem ;) nie wiedzialam tego :) Dziękuje ;*

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 15:20:14

co za debilizm... juz sie boje jej przepisu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-19 21:16:58

zgłoś do usunięcia Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz Proszę u usunięcie tego komentarza, ponieważ ... Huba Buba śmierć za jutra - Jeżeli to przeczytałeś twoja matka jutro zginie chyba że wkleisz to do 5 innyc-ja wpisuję bo się boję

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-23 12:39:36

hahaha, zalosne i wy w to wierzycie? :O

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-19 16:38:46

ej, ten adres internetowy kuchnia(at)papilot.pl mi nie działa. O co chodzi? Wam działa? :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-19 16:24:39

wydaje mi się, że autorka dodała do przepisu gotową masę tortową, żeby nawet takie idiotki jak wy sobie z nim poradziły ;]]]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-19 22:10:56

ale jestes zabawna o matko! dodala, bo nie potrafi sama zrobic. widac to z reszta po poziomie jej bloga lol

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 20:45:04

dajcie spokoj dziewczynie :) muffinki sa z reguly latwe w przyrzadzeniu, ja sama najczesciej wrzucam to na co mam ochote do blendera i wychodza pyszne babeczki. jej przepis znalazl sie tu bo je ladnie ozdobila, ale haters gonna hate :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 21:12:26

nie kadzy gustuje w kiepskich kremach z proszku i kazdy ma inny gust tak ciezko ci pojac? :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-18 15:55:21

TO NIE DODAWAJCIE TEGO KREMU, TAK CIEZKO POJAC? zal serce sciska

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-18 20:06:04

nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby taki krem zrobic, ja tylko pisze co mysle tak ciezko pojac?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 17:53:03

Jej blog to kulinarneuzaleznienia na bloxie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 18:12:37

nic specjalnego, nie rozumiem po co zakladac blog jak ma sie takie marne przepisy? do tego reklamujeszna na papilocie, bo rozumiem malo osob tam zaglada co? xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 17:52:07

Wiem, że wiele osób krytykuje masy gotowe, ale ja bardzo je cenie. Te z dodatkiem masła są pyszne i nie wymagają pracy. A muffiny właśnie takie mają być: szybkie i pyszne! Nigella używa gotowych spodów do ciast , ciast francuskich, przetworów i mas. Wystarczy sobie ją obejrzeć w telewizji. Dopóki coś gotowe będzie dobre nie zamierzam z tego rezygnować ani oszukiwać innych, że robię inaczej. Bo która z was nie pomaga sobie gotowcami? Zresztą, zawsze można ją po prostu zrobić według ulubionego przepisu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 18:08:31

haha cenisz sobie gotowe masy? dobre haha wspolczuje w takim razie gustu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 18:45:08

Nigela tak robi, więc to musi oznaczać, że to jest dobre? Muffiny powinny być szybkie i pyszne, ale zrobienie dobrego kremu to naprawdę jest chwila roboty - tyle ile te muffiny będą w piekarniku. Ja na przykład, podobnie jak wiele innych kobiet, nie pomagam sobie gotowcami. Jedyny słodki produkt w proszku jaki używam to budyń, ale i to wolę zrobić sama (bo jest sto razy lepszy niż z paczki). Zgadzam się z komentarzem wyżej - skoro cenisz gotowe masy to masz słaby smak, albo po prostu nigdy nie próbowałaś dobrego (podkreślam - dobrego) własnoręcznie zrobionego kremu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 16:10:22

uwielbiam babeczki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz