Wasza Kuchnia: Ciasto maślankowe z truskawkami

06 Marca 2011

Doskonały przepis na niedzielny deser. Smacznego!

Wasza Kuchnia: Ciasto maślankowe z truskawkami

Jest to przepyszne ciasto, które nie wymaga dużej ilości czasu i jest bardzo proste w wykonaniu. Mogą je zrobić nawet nasze dzieci:) Szczególnie polecam przed niespodziewaną wizytą znajomych.

Składniki:

Na kruszonkę: 180 g mąki, 100 g cukru, 6 g cukru waniliowego

Na ciasto: szklanka maślanki, szklanka cukru, 2,5 szklanki mąki, 3 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 g cukru waniliowego- pół szklanki oleju

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem. Masło roztop w rondelku i bardzo mocno podgrzej, następnie zalej nim suche składniki, całość wymieszaj. Włóż na chwilę do lodówki.

2. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj energicznie łyżką. Wylej na blachę.

3. Na ciasto wyłóż truskawki (np. mrożone).

Piecz 30-35 minut w 175 stopniach C (można użyć termoobiegu), należy sprawdzić suchym patyczkiem czy się upiekło, jeżeli nie - piec dłużej.

Smacznego!

Jessi

Strony

Komentarze (68)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-23 05:42:47

ale to ciasto ma wlasnie tak wygladac. jest bardzo smaczne, sama czesto je robie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 15:17:21

Ciasto wygląda oropnie, nidgy nie widziałam tak paskudnie przedstwaionego przepisu - nie, nie jestem zazdrosna, wredna, nie mam radochy z wyzywania sie na kims po prostu takie jest moje zdanie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 12:06:42

Drogie Panie, współczuję Pańskim rodzinom, że muszą żyć z takimi wrednymi torbami, które czerpią radochę z wyżywania się na kimś. Zróbcie to ciasto i dopiero potem rozmawiajcie. Tak poza tym - nie każdy musi swoje zdjęcia poprawiać, bądź specjalnie upiększać zanim trafią do internetu. "Nagroda litości"? Kobiety, czy Wy siebie słyszycie? Do pracy byście poszły, a nie zaśmiecacie sieć całymi dniami...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 13:20:10

Człowieku nie wiem ile masz lat ale jak ze mną dyskutujesz to nie takim tonem. Nie masz poczucia estetyki ok - Twój problem. Nie udzielaj się na temat, na który nie masz pojęcia. To jest konkurs i powinny w nim być jakieś reguły. Widać nie ma konkurencji bo wygrywa byle co. Nikt nie przeczy że ciasto może dobrze smakować tylko że wygląda na tych zdjęciahc paskudnie i to prawda. Strzelasz tu teksty jakbyś miała 60 lat a reszta to same szczeniaki. To jest portal dla kobiet więc weź siię zwracaj jak do kobieta a nie jak do smarkaczy bo Twój poziom w tej chwili jest niższy od poziomu nejednej gimnazjalistki.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 13:43:26

Lubię inteligencję internautów - jesteś podpisana "Anonim", a pouczasz mnie na polu kultury (której notabene sama nie okazujesz), jakbym zwracała się tylko i wyłącznie do Ciebie. Okej, rozumiem, że konkursy kulinarne = konkursy fotograficzne wg Ciebie. Zresztą nie kwestionuję faktu, że mogłyby eksponować ciasto na jakimś ładnym talerzu etc., tylko to, że osoby wypowiadające się tu zachowują się, jakby im tylko sztachety brakowało. Pokazywanie własnego chamstwa, braku wyrozumiałości i wredoty wbrew pozorom nie doda Ci nic do IQ, ani do posłuchu. No, chyba, że u innych osób Twego pokroju.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 14:19:01

Oczywiście. Widać nic nie zrozumiałaś z tego co napisałam. Cóż ... to też jest Twój problem. Zastanawia mnie jednak jak bardzo trzeba być do tego ograniczonym. O moją iinteligencję się nie martw a troszcz się bardziej o swoją, gdyż jej poziom jest alarmująco niski. Pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 14:28:15

Wredne torby? Już dawno nie słyszałam takiego tekstu .... Moja mama ma 60 lat i pochodzi z wioski ale nie używa tak obciachowego języka. Oczywiście krytyka jest od razu brakiem kultury, obojętne czy napisze się ją wulgarnie lub nie. Wyraża się Pani jakby była Pani matką tej drobnej kuchareczki, która próbuje ją wziąć pod swoje opiekuńcze skrzydła ;] Poza tym przepis z tego co wiem ukazano w sobotę lub niedzielę - nie każdy tego dnia pracuje ;] proszę następnym razem przemyśleć znaim napisze Pani jakiś głupkowaty tekst. Zapewne będzie Pani teraz wielce obrażona i równiż zaatakuje mnie brakiem szacunku, kultury i niskim IQ .... cóż ... radzę przeczytać własne inteligentne teksty Pani torbo ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 14:30:24

Hmmm, w pierwszej odpowiedzi napisałaś, że nie twierdzisz, że ciasto jest niedobre, a raczej, że niezbyt dobrze przedstawione. Przyznałam Ci rację. To jest, rozumiem, objaw tego, że nie zrozumiałam? Przy okazji, ripostowanie takim samym wytykiem (mianowicie odnośnie inteligencji), nie świadczy za bardzo o Twoim poziomie. Zresztą, nie reagowałabyś na niego, gdybyś nie czuła, że obraża też Ciebie. Za to zupełnie zignorowałaś moją uwagę na temat swojego zachowania... Masz dzieci? Jeśli tak, spędzaj z nimi mniej czasu, bo zaczynasz od nich łapać zagrywki. Jeśli nie, przejdź się do psychiatry... i przy okazji, poczytaj czasem trochę książek, nie gryzą, serio, a czasem się możesz nauczyć pisać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 14:32:50

@Druga osoba w dyskusji - w pełni szanuję krytykę, o ile jest kulkuralna. Cały czas tylko o to wojuję :) Pozdrawiam serdecznie osoby, dla których sztuka wypowiadania się na jakiś temat nie osiągnęła jeszcze niebotycznego poziomu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-08 15:21:09

"Tak poza tym - nie każdy musi swoje zdjęcia poprawiać, bądź specjalnie upiększać zanim trafią do internetu." tu nie chodzi o poprawianie... po prostu o sposob przedstwienia, bo chyba pierwszy raz w zyciu widzialam, ze ktos zazprezentowal przepis ze zdjeciami wyplutego, pogryzionego ciasta... jezeli to mialo mnie zniececic do jedzenia czegokolwiek to tak udalo sie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-07 18:00:46

Do kruszonki potrzebne jest pół kostki masła. Nie będę odpisywać na te smieszne komentarze, jak się komuś coś nie podoba - trudno :) Ciasto odchodzi od blachy, skąd ten wniosek, że nie? Robiliście? 2 zdjęcie przedstawia jedzony kawałek ciasta i truskawki... ehhhh szkoda, że wiele osób na papilocie to nie miłe, zawiłe istoty. Pozdrawiam i dziękuje Papilocie:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-07 18:48:29

U mnie odchodzi u Ciebie nie ... śmieszne że twierdzisz inaczej :) a nawet żałosne :) drugie zdjęcie przedstawia jedzony kawałek? Jesz ciasto prosto na blasze? :) Chcesz się bronić ale się tylko pogrążasz :) Ciesz się z nagrody i dziękuj bo jest za co :) Nie każdy dostaje nagrodę litości, pozdrawiam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-07 19:05:25

ale dlaczego od razu jestesmy nie mile i "zawile" ( gratuluje doboru słów :)) ? bo śmiałysmy zwrócic ci uwage i napisac swoje zdanie? naucz sie przyjmowac krytykę następnym razem :) bo ewidentnie masz z tym problem i naucz się robic lepsze zdjecia, bo nikt nie ma zamiaru patrzec, a tym bardziej chwalic za wyplute, pogryzione czy niewiadomoco ciasto...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-06 23:00:17

52 komentarze? Ktoś nieźle pracował nad usuwaniem bo teraz jest ich ok 30,,,,

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-06 22:48:41

Czyżby kucharka już poszła spać że nie zgłasza negatywnych komentarzy do usunięcia? Czy zwyczajnie się jej już znudziło albo dotarło że to co zrobiła nie jest rewelacją? Prawda taka: nie masz pojęcia o prezentowaniu żywności ani nie potrafisz nawet napisać dobrze jak wykonać przepis. Co do smaku może i jest dobre ale jakby nie było nawet od blachy nie odchodzi ... Ja bym takiego nieudanego ciasta nie wystawiła na konkurs. Byłoby mi wstyd.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-06 22:23:05

fajne zdjecia :) gorzej zaprezentowac ciasta chyba nie mozna :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-06 22:17:50

ogarnijcie się ;o gdzie wy tu chcecie rzygać, bo ciasto pokruszone zobaczyłyście ? parodia. ciasta z maślanką są pyszne, więc gdybym nie była obecnie na diecie na bank bym spróbowała : )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-06 22:57:08

nie pokruszone a rozwalone i w dodatku wyskrobane z blachy ... to jest Twoim zdaniem materiał na konkurs?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-06 20:52:21

jakie foty ;|

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-06 19:51:03

ale zdjecia... do tego mrozone truskawki... suuuuper

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz