Witam!
Pragnę polecić Czytelniczkom Papilota znany mi od wielu lat przepis na przepyszne, a zarazem niezawodne i banalne w przygotowaniu klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Gwarantuję, że dosłownie każdy poradzi sobie z jego wykonaniem, ponieważ nie wymaga nawet sekundy tak nielubianego przez wiele osób żmudnego zagniatania :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 uprzednio roztrzepane jajka
- 500g przesianej mąki
Kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
+ dowolne owoce (użyłam mieszanki jagód i jeżyn)
PRZYGOTOWANIE:
Rozdrobnione drożdże przykrywamy pozostałymi składnikami zachowując wyżej wymienioną kolejność. Na tym etapie nie mieszamy. Naczynie okrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 3-4 h dokładnie łączymy zawartość naczynia i odstawiamy na kolejne 10-15 minut. W międzyczasie robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy miękka margarynę i rozcieramy w palcach do momentu powstania grudek. Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną dokładnie tłuszczem, pokrywamy owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 °C (150 °C w przypadku użycia termoobiegu) przez około 50 minut.
Smacznego!
Jeśli i ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książki kucharskiej oraz zestawu przypraw doskonałych do kuchni włoskiej.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Ekspresowy kurczak z mozzarellą
Wasza Kuchnia: Banany i karmel w cieście francuskim