Wasza Kuchnia: Ciasto Cappucino z przepisu 17-latki

20 Czerwca 2010

Mimo że Ola ma dopiero 17 lat, już jest ekspertką od pieczenia ciast. Poleca Wam przepis na pyszny deser o smaku cappuccino.

Wasza Kuchnia: Ciasto Cappucino z przepisu 17-latki
>

Witam, nazywam się  Aleksandra, mam 17 lat i interesuję  się kuchnią, zwłaszcza uwielbiam piec ciasta czy inne słodkości :) Chciałabym się podzielić  przepisem na bardzo pyszne ciasto-Cappuccino, który dostałam od mojej cioci. Ciasto jest trochę drogie, ale uważam, że warto jest je przygotować, a zwłaszcza na jakąś okazję  ;)

Składniki na biszkopt:

4 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki, łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jaja ubić  z cukrem do białości, wymieszać  mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać  do masy jajowo-cukrowej i delikatnie wymieszać. Przelać  do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec 20-30 min, na złoty kolor.

Składniki na masę:

1 jajo, 5 żółtek, 3 serki homogenizowane waniliowe, 2 łyżki żelatyny, 1 kostka margaryny, 2 szkl. mleka w proszku, 3/4 szkl. cukru

Pozostałe składniki:

3 łyżki kawy naturalnej, 2 paczki okrągłych biszkoptów(twardych, miękkie się rozmoknął)

Przygotowanie masy:

Kawę  zaparzyć w 1,5 szkl. wody-wystudzić. Jaja ubić z cukrem do białości, margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać porcjami ubite jaja. Następnie dodać serki, mleko w proszku(stale ucierając). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wody(nie gorącą! bo masa się zważy).

Koniec:

Biszkopt lekko nasączamy kawą, smarujemy połową porcji masy, wykładamy nasączone biszkopty, następnie masę i kolejna porcją  nasączonych biszkoptów. Dekorujemy polewą  :) Ciasto najlepiej, aby postało przez noc, ponieważ  masa musi się dobrze związać.

Smacznego! ;)

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.

Zobacz także: 

Napoleonka bez pieczenia

Wasza Kuchnia: Śniadaniowe rogaliki Karoliny  

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (108)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-27 14:42:28

proponuję abyście wpisywali opinie na temat ciasta a nie wieku osoby która zamieściła przepis,bo raczej o to tu chodzi..... przynajmniej teoretycznie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-27 17:27:05

uwielbiam to ciasto

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-22 11:06:44

ja musialam dodac więcej żelatyny bo za pierwszym razem sie nie ścieło ,ale ciacho pycha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-30 23:17:35

moj maz je uwielbia przesmaczne mloda kobitko masz talent takim tylko sie dzielic pozdrawiam:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-23 21:00:24

bardzo dziękuję za tak ciekawy przepis, robie to ciasto już 3 raz , wszystkim smakuje i zawsze wychodzi. Jest super...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-19 18:52:04

czy konieczne jest mleko w proszku????

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-29 14:27:04

podstawa masy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-19 18:49:43

czy można nie dodawac mleka w proszku???albo cos zamiast mleka w proszku???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-25 16:28:26

jeśli nie doda się żelatyny to masa się będzie rozłazić, dodawana jest ona po to aby związać całą masę

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-12 21:50:03

aby uniknąć salmonelli wystarczy tylko wsadzic jajko na sekundkę do wrzątku :) Chodze do szkoly gastronomicznej i się ostatnio o tym dowiedzialam :) Pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-11 11:21:04

a co, jeśli nie doda się żelatyny? chciałabym je zrobić dziś po południu, a nie mam jej czym zastąpić...?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz