Wasza Kuchnia: Ciastka czekoladowe na poprawę humoru

21 Marca 2010

Ela zdradziła nam swój sekretny sposób na poprawę humoru w nawet najbardziej deszczowy dzień. Robi wtedy przepyszne, czekoladowe ciasteczka, które przywołują na twarz wyraz błogiego rozmarzenia…

Wasza Kuchnia: Ciastka czekoladowe na poprawę humoru

Ela zdradziła nam swój sekretny sposób na poprawę humoru w nawet najbardziej deszczowy dzień. Robi wtedy przepyszne, czekoladowe ciasteczka, które przywołują na twarz wyraz błogiego rozmarzenia…

Witam,

Co zrobić by nie wychodzić z domu po zakupy na ciasto, a jednocześnie by było one pyszne i szybkie? Oto masz rozwiązanie! To najlepsze kruche czekoladowe ciasteczka na świecie, a najlepsze w nich jest to, że wszystkie składniki masz w swojej kuchni i robi się je eksperowo! Zasmakują zarówno Twojej rodzince, jak i Tobie w samotne wieczory spędzane z książka przed kominkiem. Składniki:

200g masła ( najlepiej w temp. pokojowej)

60g cukru - to optymalna jego ilość, ja jednak potrzebowałam dużej dawki słodkości wiec dałam ok. 90g i parę łyżek cukru waniliowego (wiem, wiem - bomba kaloryczna, ale co mi tam!)

1 żółtko 200g mąki 60g przesianego kakao (ok. 2-3 łyżki) -jeżeli chcecie dać więcej, odejmijcie tą samą ilość mąki

Krok 1: Przygotowujemy składniki.

Krok 2: Ucieramy masło z cukrem.

Krok 3: Dodajemy żółtko i dokładnie miksujemy.

Krok 4: Dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. Dobrze jest dodać mąką przesianą.

Krok 5: Tutaj ciasto powinno wyglądać jak piasek, a po złapaniu w rękę powinno dać się łatwo formować (trochę klejące)

Krok 6: Dodać kakao i doklądnie miksować.

Krok 7: Formujemy ciastka. Ja używam do tego gałki do lodów. Nabieram nią czekoladową masę, ocieram by była płaska po jednej stronie i kładę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie ugniatam palcami lub łyżką. Można również lepić ciastka łyżeczkami lub dłońmi.

Krok 8: Wypełniam ciasteczkami całą blachę i wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  na około 15 min.  Po 15 min wyjmujemy blachę i odstawiamy do ostygnięcia. Nie martwcie się, że są one miękkie, stwardnieją po ostygnięciu. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i szamiemy ze smakiem.

Ciasteczka są kruche i wręcz rozpływają się w ustach. W moim domu zniknęły po kilku minutach więc chyba będę musiała upiec jeszcze kilka blach :) Ela

Elę prosimy o kontakt z redakcją w celu podania adresu do wysyłki nagrody od firmy Kamis w postaci książki kulinarnej oraz atrakcyjnego zestawu przypraw idealnych do dań z kuchni włoskiej!

Uwaga! Nie przegap innych publikacji tworzonych dzięki naszym Czytelniczkom! W każdą sobotę publikujemy teksty z cyklu Wasze Paznokcie , w tygodniu  Wasza Szafa, we wszystkie niedziele Wasza Kuchnia, w poniedziałki Wasz Wizaż. Jeśli chciałabyś się z nami podzielić własnoręcznie wykonanymi zdjęciami manicuru, makijażu lub kulinariów, napisz na adres redakcja(at)papilot.pl.

Zobacz także:

Błyskawiczne klopsy z jajek upichcone przez Agnieszkę

Zapiekanka serowa Sylwii

Walentynkowe serduszkowce Marleny

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (91)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-05 18:39:44

Omnomnomnom.:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-29 16:56:55

o ja pier....... to se posmarujcie blachę jakimkolwiek tłuszczem.....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-07-21 17:07:04

wyszło ! słodkie, ale pycha :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-02 16:38:40

wypróbowałam :) pyszne, polecam:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-03-31 15:15:51

kurcze moje troche nie wyszły ;P tzn upiekly sie i sa pyszne ale jak je robilam to coraz to mąki musialam dosypac. Ale za smak 5+! Mysle ze jak bede je robic czesciej to nabiore wprawy i bedzie slicznie ;D ps. Dzieki za przepis ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-03-24 17:16:34

upiekłam je. wyglądały bardzo smacznie, kruchutkie, spuchnięte. Ale w smaku juz nie były takie doskonałe. Moim zdaniem jest stanowczo za dużo kakao. Czuć ten proszek w ustach i gorzki posmak. Następnym razem dodam 30g zamiast 60.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-03-24 13:44:11

zakalec ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-03-23 16:01:41

Oczywiście podożyłam papier ! ale i tak sie przylepiły ! nie polecam nikomu !!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-03-23 14:01:41

zgłodniałam....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-03-22 22:50:12

To jest totalny niewypał ! BEZNADZIEJNE! nie mogą odlepić sie od blachy ! Zamiast poprawić popsuły humor tym bardziej !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-13 22:57:36

w przepisie masz napisane ze na papier do pieczenia wykladasz!! czytaj ze zrozumieniem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz