Wasza Kuchnia: Chrupiący kurczak z ziemniaczkami

29 Listopada 2009

Prosty sposób na pożywny obiad dla całej rodziny! Monika zdradziła nam sekrety swojej kuchni i opisała przepis na chrupiące paseczki z piersi kurczaka. Do dzieła!

Wasza Kuchnia: Chrupiący kurczak z ziemniaczkami

„Witam serdecznie, chciałabym Wam przedstawić przepis na chrupiące paseczki z piersi kurczaka. 

Potrzebne nam będą:

- pierś z kurczaka,

- krakersy,

- przyprawa do kurczaka,

- pieprz,

- mleko,

-odrobina oleju (2 łyżki). 

Pierś z kurczaka marynujemy w mleku przez ok. pół dnia. Następnie tak zamarynowaną pierś odsączamy z mleka i kroimy na paski. Możemy je ewentualnie rozbić tłuczkiem. Przerzucamy nasze paski do miseczki, gdzie posypujemy piersi przyprawą do kurczaka, pieprzem, oraz dodajemy odrobinę oleju. W międzyczasie należy pokruszyć krakersy, które będą pełniły rolę panierki. Paseczki panierujemy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. pół godziny (do czasu zarumienienia się panierki). Otrzymane piersi są przepyszne, z chrupiącą panierką - w dodatku dietetyczne, gdyż niesmażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami - również bez tłuszczu. 

Przepis na pieczone ziemniaczki jest następujący: Smarujemy blaszkę olejem, następnie układamy na niej ziemniaczki pokrojone w łódeczki. Ziemniaczki posypujemy ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Pieczemy pół godziny w temp. 200-220 stopni.

SMACZNEGO :)))) Monika” 

Jeśli i ty, tak jak Monika, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię! 

W skład nagrody wchodzą:

* książka kucharska autorstwa Pascala Brodnickiego

* przyprawy: Przyprawa kuchni arabskiej Kebab Shoarma, Przyprawa do gyrosa, Przyprawa kuchni meksykańskiej, Przyprawa kuchni włoskiej oraz zestaw Kamis Spécialité Mix.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Wasza kuchnia: Sałatka z makaronem ryżowym

Zapiekanka serowa z przepisu Sylwii   

Strony

Komentarze (63)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-01 09:15:17

a kogo to

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-02-06 22:22:08

„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-02-19 22:38:36

„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-01-26 13:46:55

„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-19 23:43:00

Wygląda przepysznie. W sumie myślałam , że żadna rewelacja jak było na głównej stronce, ale postanowiłam teraz właśnie wejść i muszę powiedzieć, że będe musiała jutro spróbować. Trochę mnie zniechęcają te krakersy, ale wszystkiego trzeba spróbować. Wygląda przepysznie, zwłaszcza ziemniaczki. Smacznego!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-15 22:52:20

tak Nigella też robiła takie kurczaczki tylko maczała je w maślance a nie w mleku . I chyba dodawała coś jeszcze do krakersów ? Nie pamiętam zbytnio . Ale wiem że bardzo podobny przepis .

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-12 17:35:08

ja tam wole uzyc lagodnej pan ierki kamisa zamiast krakersow;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-09 13:11:37

Pycha:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-05 09:08:31

No fakt Nigella robiła bardzo podobny przepis.Moja ciocia znalazła taki przpis w gazecie i zrobiła na jakis rodzinny obiad.Powiem,ze było dobre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-02 17:01:17

Przecież to przepisy Nigelli

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-12-01 00:15:15

a te ziemniaki i pierś pieczemy tylko z jednej strony czy trzeba je poźniej obrucić??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz