„Droga Redakcjo!
Bardzo lubię Wasz portal, dlatego, jak tylko dowiedziałam się o konkursie Wasza Kuchnia i znalazłam wolną chwilę, przyrządziłam moje popisowe, ekspresowe danie. Na co dzień nie gotuję, ponieważ praca pochłania całe moje życie, ale gdy na weekend wracają do domu moje studiujące córki, próbuję im dogodzić, jak tylko mogę. Również w tym tygodniu nie mogło być inaczej – sesja poprawkowa trwa, więc postanowiłam umilić moim dorosłym już pociechom czas nauki i ugotować coś pysznego. Oczywiście, wszystkie jesteśmy na niekończącej się diecie (na pewno rozumiecie, o czym mówię… :), dlatego postanowiłam zrobić lekką chińszczyznę. Przepis jest mojego pomysłu i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki (porcja dla 4 osób):
pierś z kurczaka
3 dorodne marchewki
pół selera
por
2 cebule
3 papryki (kolorowe)
młoda cukinia
fasolka szparagowa
przyprawa do potraw chińskich
dwa woreczki białego ryżu
makaron ryżowy
kilka liści kapusty pekińskiej
olej roślinny
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Marchewkę, por, seler pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę i cukinię - w kostkę (na jeden kęs), pierś z kurczaka w paski. Kapustę pekińską podzielić na duże części.
Fasolkę pokroić na trzy części i na pół miękko obgotować w osolonej wodzie. Rozgrzać w woku olej i wrzucić na niego marchewkę oraz seler. Obsmażać warzywa przez 3 - 4 minuty, następnie dorzucić cebulę i por, po 2 minutach dodać paprykę, a po kolejnych 3 dorzucić cukinię oraz kapustę pekińską. Równocześnie, w tym samym czasie, rozgrzać olej na patelni i wrzucić kurczaka. Opiec go na rumiano, następnie podlać 2 - 3 łyżkami wody i dusić do miękkości. Posolić, popieprzyć do smaku.
Ugotować ryż i przygotować makaron, zalewając go wrzącą wodą na trzy minuty. Warzywa w woku smażyć około 15 - 20 minut, cały czas mieszając.
Podsmażone warzywa zalać rozpuszczoną przyprawą do potraw chińskich, dodać sól, pieprz i ostrą paprykę, dorzucić ugotowaną fasolkę oraz uduszone mięso. Wszystko dokładnie wymieszać razem.
Makaron ryżowy można dorzucić do potrawy lub położyć osobno na talerzu. Całość podawać bezpośrednio po ugotowaniu, warzywa powinny być Al Dente.
Pozdrawiam,
Stasia”
Jeśli i ty, tak jak Stasia, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: Kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię!
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Zobacz także:
Wasza Kuchnia: Marta prezentuje makaron we włoskim stylu
Jedna z Czytelniczek Papilota postanowiła zdradzić nam swój przepis na błyskawiczne, włoskie danie, które uwielbia jej mąż.
Pikantne przyprawy do jesiennej kuchni
Warto zaopatrzyć się w dodatki, które ożywią każdy przepis, dodając mu oryginalnego, orientalnego smaku!