Wasza Kuchnia: Chińszczyzna według pomysłu Stasi

Stasia zdradza nam swój sekretny przepis na chińszczyznę. Czy przypadnie wam do gustu?
Wasza Kuchnia: Chińszczyzna według pomysłu Stasi
17.09.2009

„Droga Redakcjo! 

Bardzo lubię Wasz portal, dlatego, jak tylko dowiedziałam się o konkursie Wasza Kuchnia i znalazłam wolną  chwilę, przyrządziłam moje popisowe, ekspresowe danie. Na co dzień nie gotuję, ponieważ praca pochłania całe moje życie, ale gdy na weekend wracają do domu moje studiujące córki, próbuję im dogodzić, jak tylko mogę. Również w tym tygodniu nie mogło być inaczej – sesja poprawkowa trwa, więc postanowiłam umilić moim dorosłym już pociechom czas nauki i ugotować coś pysznego. Oczywiście, wszystkie jesteśmy na niekończącej się diecie (na pewno rozumiecie, o czym mówię… :), dlatego postanowiłam zrobić lekką chińszczyznę. Przepis jest mojego pomysłu i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.  

Składniki (porcja dla 4 osób): 

pierś  z kurczaka

3 dorodne marchewki

pół selera

por

2 cebule

3 papryki (kolorowe)

młoda cukinia

fasolka szparagowa

przyprawa do potraw chińskich

dwa woreczki białego ryżu 

makaron ryżowy

kilka liści kapusty pekińskiej

olej roślinny

sól

pieprz

ostra papryka w proszku 

Sposób przygotowania:  

Marchewkę, por, seler pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę  i cukinię - w kostkę (na jeden kęs), pierś z kurczaka w paski. Kapustę pekińską podzielić na duże części.  

Fasolkę  pokroić na trzy części i na pół miękko obgotować w osolonej wodzie. Rozgrzać w woku olej i wrzucić na niego marchewkę oraz seler. Obsmażać warzywa przez 3 - 4 minuty, następnie dorzucić cebulę i por, po 2 minutach dodać paprykę, a po kolejnych 3 dorzucić cukinię oraz kapustę pekińską. Równocześnie, w tym samym czasie, rozgrzać olej na patelni i wrzucić kurczaka. Opiec go na rumiano, następnie podlać 2 - 3 łyżkami wody i dusić do miękkości. Posolić, popieprzyć do smaku.  

Ugotować  ryż i przygotować makaron, zalewając go wrzącą wodą na trzy minuty. Warzywa w woku smażyć około 15 - 20 minut, cały czas mieszając.  

Podsmażone warzywa zalać rozpuszczoną przyprawą do potraw chińskich, dodać sól, pieprz i ostrą paprykę, dorzucić ugotowaną fasolkę oraz uduszone mięso. Wszystko dokładnie wymieszać razem.  

Makaron ryżowy można dorzucić do potrawy lub położyć osobno na talerzu. Całość podawać bezpośrednio po ugotowaniu, warzywa powinny być  Al Dente.  

Pozdrawiam,

Stasia” 

Jeśli i ty, tak jak Stasia, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: Kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię! 

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Marta prezentuje makaron we włoskim stylu

Jedna z Czytelniczek Papilota postanowiła zdradzić nam swój przepis na błyskawiczne, włoskie danie, które uwielbia jej mąż. 

Pikantne przyprawy do jesiennej kuchni

Warto zaopatrzyć się w dodatki, które ożywią każdy przepis, dodając mu oryginalnego, orientalnego smaku!

 

Polecane wideo

Komentarze (37)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.10.2009 19:03
na jaki adres meilowy wysyłamy przepis, bo ten podany w tekście nie działa.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.09.2009 10:15
ja chińszyznę robię z 'Fixa do potraf chińskich' z Knorra. Bardzo dobre wychodzi :D + ryż. Mmmm :D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.09.2009 10:00
Cześć. Jestem studentką piszącą właśnie prace magisterską na temat przedsiębiorczości. Chciałabym Was prosić o wypełnienie krótkiej ankiety na temat przedsiębiorczości. Wypełnienie ankiety zajmuje około minuty. Ankieta składa się z 8 pytań i jest dostępna na stronie www.mlodyprzedsiebiorca.pl w zakładce z lewej strony Ankiety i ankieta nr. 5 "Współpraca świata nauki i biznesu" Jeśli lubicie wypełniać ankiety możecie też wypełnić pozostałe ;-) Z góry dziękuje Wam za pomoc
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2009 22:51
kobieto z nieba mi spadłas z tym daniem :d thnx
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2009 22:05
mmmmmmmmmmmmmm
odpowiedz

Polecane dla Ciebie