WASZA KUCHNIA: Błyskawiczne spaghetti Pauliny

Paulina zdradza swój prosty przepis na ekspresowe spaghetti we włoskim stylu. Idealne na romantyczną kolację!
WASZA KUCHNIA: Błyskawiczne spaghetti Pauliny
22.08.2010

Witajcie! Chciałabym zaprezentować Wam przepis na smaczne i pożywne włoskie spaghetti. Stosuję ten przepis już od dawna. Jest szybki, prosty i nie zawodzi. Doskonały pomysł, jeśli jesteście głodne i macie mało czasu. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę!

Składniki: około 70 ml oliwy z oliwek, 3-4 ząbki czosnku, 500 g przecieru pomidorowego, dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej, łyżka cukru, 250 g (opakowanie) makaronu spaghetti, łyżeczka soli, parmezan lub ser żółty do posypania

Przygotowanie: Na początek wlewamy do garnka oliwę, wrzucamy obrane ząbki czosnku i podsmażamy uważając, by go nie przypalić. Gdy oliwa nabierze aromatu (po 2-3 minutach) wyjmujemy czosnek. Wlewamy do oliwy przecier pomidorowy i mieszamy. W tym samym czasie możemy nastawić wodę na makaron – pamiętajmy, by ją posolić! Sos pomidorowy mieszamy i dodajemy do niego dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej oraz łyżeczkę cukru.

Jeśli nie mamy gotowej przyprawy, możemy zastosować własną mieszankę – np. bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Sos mieszamy do połączenia ze sobą wszystkich składników. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente – w czasie jaki został pokazany na opakowaniu (zwykle jest to 8-10 minut). Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy sosem i jeśli lubimy, posypujemy serem. Przepis starcza na 4-5 solidnych porcji potrawy.

Serdecznie polecam i życzę smacznego! Pozdrawiam, Paulina.

przyprawa do spaghetti

Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis - zestaw nowych  sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Zobacz także:

WASZA KUCHNIA: Słodki domek z piernika

WASZA KUCHNIA: Waniliowo-bananowe tiramisu

Polecane wideo

Komentarze (42)
Ocena: 5 / 5
Kamila (Ocena: 5) 02.05.2016 09:52
Od ponad miesiąca raz w tygodniu robimy z mężem to spaghetti. Szukałam przepisu bezmięsnego bo bardzo często jemy mięso i dla urozmaicenia chciałam zrobić coś innego. Ten przepis to strzał w 10: zdrowo, pysznie i co ważne szybko się przygotowuje ;) Pozdrawiam ciepło
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.07.2012 21:39
gratuluję wszystkim, którzy próbują obrazić autora,wszystkie te bzdury o mięsku itp. są żenujące,może po prostu nie każdy ma naturę świni i komuś ten przepis sie przyda
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.02.2011 16:29
jak tak można krytykować? Kobitki-krytykantki, jeżeli nie byłyście nigdy we włoszech i nie miałyście przyjemności kosztować spagetti w ich wydaniu, a nawet jeżeli nie spróbowałyście poszukać w necie czym jest w ogóle ta potrawa, to musze stwierdzić że krytykując narażacie się na pośmiewisko. Składnikiem spagetti są przede wszystkim warzywa-pomidory są podstawą. Włoch dodaje do spagetti yto co ma aktualnie pod ręką. Polakom to tylko mięcho w głowie. Nie chcecie jeść potraw wegetariańskich to nie wchodźcie w ogóle na takie przepisy-upieczcie sobie udziec ze świniaka i będziecie miały mięsa ze hoho. Zgadzam się z przedmówcą dokładnie takie w wersji-light(mało składników) podaje się we włoskich restauracjach na lunch- w wersji z oliwkami, ale niejden włoch śpiesząc się włśnie takie dokładnie danie jakie przedstawiła użytkowniczka pichci na szybko w swoim kociołku. Więc dla krytykantek proponuje zakupić bilecik, wsiąść w samolot, poznać troche włoskiej tradycji kulinarnej i dopiero wygłaszać uwagi.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.12.2010 14:37
Dzięki za przepis! Nie miałam w domu ani pomidorów, ani mięsa, a chciałam zrobić córeczkom spaghetti. Jestem kulinarną porażką, a udało mi się!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.08.2010 15:57
w ziołach prowansalskich jest zarówno bazylia jak i oregano:/
odpowiedz

Polecane dla Ciebie