WASZA KUCHNIA: Błyskawiczne spaghetti Pauliny

22 Sierpnia 2010

Paulina zdradza swój prosty przepis na ekspresowe spaghetti we włoskim stylu. Idealne na romantyczną kolację!

WASZA KUCHNIA: Błyskawiczne spaghetti Pauliny

Witajcie! Chciałabym zaprezentować Wam przepis na smaczne i pożywne włoskie spaghetti. Stosuję ten przepis już od dawna. Jest szybki, prosty i nie zawodzi. Doskonały pomysł, jeśli jesteście głodne i macie mało czasu. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę!

Składniki: około 70 ml oliwy z oliwek, 3-4 ząbki czosnku, 500 g przecieru pomidorowego, dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej, łyżka cukru, 250 g (opakowanie) makaronu spaghetti, łyżeczka soli, parmezan lub ser żółty do posypania

Przygotowanie: Na początek wlewamy do garnka oliwę, wrzucamy obrane ząbki czosnku i podsmażamy uważając, by go nie przypalić. Gdy oliwa nabierze aromatu (po 2-3 minutach) wyjmujemy czosnek. Wlewamy do oliwy przecier pomidorowy i mieszamy. W tym samym czasie możemy nastawić wodę na makaron – pamiętajmy, by ją posolić! Sos pomidorowy mieszamy i dodajemy do niego dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej oraz łyżeczkę cukru.

Jeśli nie mamy gotowej przyprawy, możemy zastosować własną mieszankę – np. bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Sos mieszamy do połączenia ze sobą wszystkich składników. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente – w czasie jaki został pokazany na opakowaniu (zwykle jest to 8-10 minut). Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy sosem i jeśli lubimy, posypujemy serem. Przepis starcza na 4-5 solidnych porcji potrawy.

Serdecznie polecam i życzę smacznego! Pozdrawiam, Paulina.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (52)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Kamila
(Ocena: 5)
2016-05-02 09:52:16

re: WASZA KUCHNIA: Błyskawiczne spaghetti Pauliny

Od ponad miesiąca raz w tygodniu robimy z mężem to spaghetti. Szukałam przepisu bezmięsnego bo bardzo często jemy mięso i dla urozmaicenia chciałam zrobić coś innego. Ten przepis to strzał w 10: zdrowo, pysznie i co ważne szybko się przygotowuje ;) Pozdrawiam ciepło

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-07-14 21:39:04

gratuluję wszystkim, którzy próbują obrazić autora,wszystkie te bzdury o mięsku itp. są żenujące,może po prostu nie każdy ma naturę świni i komuś ten przepis sie przyda

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-08 16:29:01

jak tak można krytykować? Kobitki-krytykantki, jeżeli nie byłyście nigdy we włoszech i nie miałyście przyjemności kosztować spagetti w ich wydaniu, a nawet jeżeli nie spróbowałyście poszukać w necie czym jest w ogóle ta potrawa, to musze stwierdzić że krytykując narażacie się na pośmiewisko. Składnikiem spagetti są przede wszystkim warzywa-pomidory są podstawą. Włoch dodaje do spagetti yto co ma aktualnie pod ręką. Polakom to tylko mięcho w głowie. Nie chcecie jeść potraw wegetariańskich to nie wchodźcie w ogóle na takie przepisy-upieczcie sobie udziec ze świniaka i będziecie miały mięsa ze hoho. Zgadzam się z przedmówcą dokładnie takie w wersji-light(mało składników) podaje się we włoskich restauracjach na lunch- w wersji z oliwkami, ale niejden włoch śpiesząc się włśnie takie dokładnie danie jakie przedstawiła użytkowniczka pichci na szybko w swoim kociołku. Więc dla krytykantek proponuje zakupić bilecik, wsiąść w samolot, poznać troche włoskiej tradycji kulinarnej i dopiero wygłaszać uwagi.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-12-20 14:37:29

Dzięki za przepis! Nie miałam w domu ani pomidorów, ani mięsa, a chciałam zrobić córeczkom spaghetti. Jestem kulinarną porażką, a udało mi się!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-25 15:57:40

w ziołach prowansalskich jest zarówno bazylia jak i oregano:/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-24 20:20:28

łał, normalnie ale mi nowość ;D hahaha, robię tak już od nie wiem jakiego czasu ; P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-24 00:06:00

Podoba mi się przepis, ponieważ jest bez mięsa mało kto robi wegetariańskie spaghetti . :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-02 21:20:32

ja robie bo jestem leniwa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-23 21:31:22

Wezcie, zaczelam diete a tu mi wyskakuja ze spaghetti. Żegnaj jedzonko :C

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-23 17:31:51

bez miesa tez jest dobre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-23 16:19:28

świetny

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz