„Witam! Chciałabym się podzielić z wszystkimi Papilotkami przepisem na klopsy z jajek. Są proste w przygotowaniu, więc na pewno każda z Was sobie poradzi.
SKŁADNIKI: 1 bułka (namoczona w wodzie), bułka tarta, mała cebula, 10 jajek (8 ugotowanych na twardo i 2 surowe) - jeśli jajka są duże, wystarczy 6 ugotowanych na twardo, pieprz i sól.
PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimiy w drobną kostkę, dokładnie odsączamy bułkę z wody. 2. Jajka kroimy przez specjalną kratkę (widoczną na zdjęciu nr1). 3. Do jajek dodajemy cebuli. 4. Dodajemy odsączoną bułkę. 5. Dodajemy 2 surowe jajka. 6. Wsypujemy ok. pół szklanki bułki tartej. 7. Zagniatamy na spójną masę. 8. Formujemy z masy jajecznej klopsy i obtaczamy w bułce tartej. 9. i 10. Smażymy na gorącym oleju. 11. i 12. Klopsy gotowe! Smacznego! Klopsy jajeczne możemy podawać z ziemniakami i surówką. Mają niesamowity smak, więc warto je zrobić. Do masy jajecznej można dodać także startego sera żółtego, szczypiorku, pietruszki lub pieczarek.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka”
Jeśli i ty, tak jak Agnieszka, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku, wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw oraz książkę kucharską autorstwa Pascala Brodnickiego.
Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż.
Agnieszkę prosimy o przesłanie adresu, pod który będziemy mogli wysłać nagrodę.
Zobacz także przepisy innych Papilotek: