Wasza Kuchnia: Błyskawiczne klopsy z jajek

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jeśli chcesz ich skosztować, koniecznie wypróbuj przepis Agnieszki!
Wasza Kuchnia: Błyskawiczne klopsy z jajek
17.01.2010

„Witam!  Chciałabym się podzielić z wszystkimi Papilotkami przepisem na klopsy z jajek. Są proste w przygotowaniu, więc na pewno każda z Was sobie poradzi.

SKŁADNIKI:  1 bułka (namoczona w wodzie), bułka tarta, mała cebula, 10 jajek (8 ugotowanych na twardo i 2 surowe) - jeśli jajka są duże, wystarczy 6 ugotowanych na twardo, pieprz i sól.

PRZYGOTOWANIE:  1. Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimiy w drobną kostkę, dokładnie odsączamy bułkę z wody.  2. Jajka kroimy przez specjalną kratkę (widoczną na zdjęciu nr1).  3. Do jajek dodajemy cebuli.  4. Dodajemy odsączoną bułkę.  5. Dodajemy 2 surowe jajka.  6. Wsypujemy ok. pół szklanki bułki tartej.  7. Zagniatamy na spójną masę.  8. Formujemy z masy jajecznej klopsy i obtaczamy w bułce tartej.  9. i 10. Smażymy na gorącym oleju.  11. i 12. Klopsy gotowe!    Smacznego!    Klopsy jajeczne możemy podawać z ziemniakami i surówką. Mają niesamowity smak, więc warto je zrobić. Do masy jajecznej można dodać także startego sera żółtego, szczypiorku, pietruszki lub pieczarek. 

Pozdrawiam serdecznie  Agnieszka”

Jeśli i ty, tak jak Agnieszka, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku, wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamiszestaw przypraw oraz książkę kucharską autorstwa Pascala Brodnickiego.

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Agnieszkę  prosimy o przesłanie adresu, pod który będziemy mogli wysłać  nagrodę.

Zobacz także przepisy innych Papilotek:

Przepis na chińszczyznę

Przepis na zupę dyniową

Przepis na knedle ze śliwkami 

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 01.05.2013 11:35
super
odpowiedz

Polecane dla Ciebie