WASZA KUCHNIA: Błyskawiczna karpatka

12 Września 2010

Jak szybko wyczarować deser dla całej rodziny? Renata zdradza swój niezawodny sposób!

WASZA KUCHNIA: Błyskawiczna karpatka

Witam Was Papilotki! Chcę przedstawić Wam prosty i szybki przepis na smaczną karpatkę.

Składniki: 1 szkl. Wody, ½ kostki margaryny, 1 szkl. Mąki pszennej, 5 jajek, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie „krem do tortów”, Cukier puder do posypania pagórków ;-)

Wykonanie:

1 szklankę wody zagotować z ½ kostki margaryny. Gdy zacznie się gotować wsypać 1 szklankę mąki pszennej. Gotować ok. 3 min. Wystawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie ucierać wbijając po 1 jajku aż do 5. Pod koniec dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie upiec placek na słomkowy kolor w rozgrzanym piekarniku 200 st. C zastygnięte ciasto przekroić na pół lub gdy nie jest zbyt wysoki upiec 2 placek. Gdy ciasto się upiecze przekładamy go masą. Do dekoracji posypujemy wierzch placka cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Renata.

Strony

Komentarze (32)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-27 18:00:06

strasznie lubie karpatke hehe moge ja co tydzien robic w wolna sobote :):)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-15 13:00:04

żadna karpatka nie dorównuje Góralce z Oetkera jest boska w smaku i myślę , że każda karpatka wymaga trochę pracy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-13 19:03:29

wyglada jakby palcami ten krem rozsmarowala na tym ciescie... i nie wiem czy on taki blyskawiczny.. jak normalna karpatka...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 23:34:53

cukier WANILINOWY. czytac ze zrozumieniem baby :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-13 17:59:24

a wanilina używana jest do produkcji opon samochodowych..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 19:09:29

szkoda tylko, że papilot nie wysyła nagród za opublikowane nagrody

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 17:54:24

nie waniliowy - bo nie jest robiony z wanilii ^^ tylko z waniliny pozdrawiam Kleo

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 23:06:07

napisz więc do producenta w sprawie zmiany nazwy :]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-13 00:21:36

Przecież na opakowaniu pisze WANILINOWY :-|

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-14 17:13:44

jest napisane tlumoku :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-18 17:51:34

PRECZ Z GIMNAZJUM!!! DoubleD!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 16:33:54

czemu na zdjęciu jest cukier waniliowy, a w przepisie nie? nie wiem przez to czy dodawać, czy nie..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 17:08:27

Jak już to wanilinowy ;d Nie wiem jak z takim błędem mogli dopuścić do produkcji ;] A tak wgl to moja mama robi najlepszą karpatkę !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 19:13:03

idź się umyj brudna brudna dziewucho

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-13 16:01:15

HA HA HA!!! zgon ze śmiechuxD oczywiście, że WANILINOWY. Poczytajcie w necie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 14:26:07

Ale mi to błyskawiczna... karpatka z kremem do tortów to nie karpatka! Krem musi być budyniowy, albo po prostu specjalny do karpatek z proszku.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 14:00:11

ja idę na łątwizne , kupuje w sklepie z paczki i robię ; ) zawsze pyszna wychodzi . ! . polecam ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-09-12 12:52:59

Karpatka jest przepyszna, ale u mnie w domu robi się z nieco innego przepisu ;) kiedyś muszę wypróbować ten ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz