Witam, mam na imię Karolina, uwielbiam piec i przygotowywać desery. Przedstawiam jeden z moich ulubionych, prostych przepisów.
Potrzebne składniki: 4 białka jaj, ok.40 dag cukru, śmietanka 30% do deserów 500ml, Mix - tzw. zagęstnik do śmietany, 2 opakowania dowolnych owoców (ja użyłam mrożonych truskawek)
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w misce. Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, do uzyskania gęstej sztywnej masy bezowej.
2. Tak przygotowaną masę nakładamy na blaszce wyłożonej papierem. Ja nakładam zwykłą łyżka, ale przy pomocy sprzętu do dekoracji tortów, można zrobić ciekawe figurki bezowe. Wkładamy do piekarnika na ok. 50-70 min. na 100 stopni.
3. Schłodzoną śmietankę ubijamy w misce, kiedy zesztywnieje dodajemy mix'y. Przygotowaną bitą śmietanę chowamy do lodówki.4. Owoce rozmrażam i miksuje w wysokim naczyniu blenderem.
5. Gotową beze, kruszę na mniejsze kawałeczki do salaterki, dodaje dużą łyżkę bitej śmietany i polewam truskawkami.
Gotowe!
Deser jest łatwy w przygotowaniu i pyszny.
Polecam!
Jeśli i Ty lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw nowych sosów sałatkowych Fit up! oraz książkę Izy Czajki „Fitness w wielkim mieście”.
Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o przesłanie adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z upominkiem.
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU oraz oświadczenia o treści:
Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.
Wasza Kuchnia: Amerykańskie naleśniki Katii
Amerykańskie naleśniki z przepisu Katii to doskonały sposób na poprawienie sobie humoru.
Wasza Kuchnia: Truskawkowy tort Olgi
Idealny na specjalne okazje – urodziny i przyjęcia. Olga tłumaczy, jak go szybko wykonać.