Wasza Kuchnia: Banany i karmel w cieście francuskim

04 Kwietnia 2010

Słodki przysmak na leniwe, wiosenne popołudnia. Prosta receptura, wyśmienity smak!

Banany w cieście francuskim
>

Witam, chciałabym przedstawić  swój ulubiony przepis na ciasteczka z karmelem i bananami w cieście francuskim.

Będziemy potrzebować:

* 2 ciasta francuskie,

* około 3 bananów,

* mleko skondensowane słodzone,

* jajko,

* cukier puder do posypania na koniec.

Przygotowanie:

1. Przez około 2-2,5 h gotować  mleko skondensowane słodzone na niewielkim ogniu, przewracając co jakiś czas.

2. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty wielkości około 10x10.

3. Obrać  banany i położyć na każdym kwadraciku po kawałku.

4. Obok bananów położyć  po około łyżce karmelu.

5. Końcówki ciasta dobrze zlepić  i posmarować pędzelkiem lekko rozmąconym jajkiem. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym.

6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. przez około 15 minut. Wyjąć gdy będą  już lekko brązowe. Przenieść na talerz i posypać delikatnie cukrem pudrem.

Rada: Trzeba mocno zlepić końce ciasta francuskiego, bo w innym razie ciasto się rozejdzie i będzie brzydko wyglądać.

Życzę smacznego, Wiola.

Autorkę dzisiejszego przepisu prosimy o kontakt z redakcją (redakcja(at)papilot.pl) w celu podania adresu, pod który moglibyśmy wysłać paczkę z nagrodą.

Jeśli i ty, tak jak Wiola, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamisksiążkę kucharską oraz atrakcyjny zestaw przypraw idealnych do dań z kuchni włoskiej!

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Zupa dyniowa z kluseczkami

Wasza Kuchnia: Makaron we włoskim stylu 

Strony

Komentarze (32)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-25 13:24:12

Gotowe ciasto francuskie jest ohydne :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-16 12:18:56

mniam :o

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-24 12:30:16

NIE NIE NIE!!! NIE POLECAM!!! Smak k=okropny , bardzo ciezko sie ze zwija..podczas pieczenia karmel kapie mimo ze dobrze posklejalam rogi. Nie warto wydawac na to tyle pieiedzy. z 2 opakowan wychodzi bardzo mala ilosc 24 sztuki a koszt jest duzy...nie warto

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-08 14:48:54

to chyba tobie to nie wychodzi , ja tam nie miałam żadnych problemów ze sklejaniem a robiłam już je nie jednokrotnie.. ;p poza tym mi z 2 opakowań wyszło ponad 30 sztuk

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-07 19:34:59

poradzę wam, że można kupić już mleko gotowe, skarmelizowane, nie trzeba wtedy tak długo gotować, wygląda tak samo jak to na zdjęciu tylko ma inną etykietę. ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-07 15:50:14

dzisiaj będę robić ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-05 18:51:20

Osobiście robię ciasto fr. z musem jabłkowym i cynamonem. Polecam ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-05 18:49:30

ja robie ciasto francuskie z musem jablkowym i cynamonem ;) Pycha! ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-05 14:03:43

Moja koleżanka kiedyś je zrobiła. Przepyszne:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-05 11:48:09

Wypadało by odróżniać TOFFI od KARMELU ... pfff mądralińska się odezwała, skoro pozjadałaś wszystkie rozumy świata dlaczedo ty nic nie wymyślisz...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-05 13:05:36

Jaka mądralińska po prostu trzeba być ignorantem żeby nie wiedzieć takich podstawowych rzeczy ( jeśli nie wiecie karmel to cukier + woda, a toffi to mleko + cukier taka malutka różnica ale smak zupełnie inny )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-07 15:36:09

smak całkiem inny, ja wolę tofii, jednak szczerze powiedziawszy duzo ludzi nie zwraca na to uwagi,

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-04-04 22:49:18

Musi być przepyszne! Chętnie spróbuję

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz