WASZA KUCHNIA: Bananowo-waniliowe tiramisu

08 Sierpnia 2010

Dziś już nie musisz iść do restauracji, że rozsmakować się w swoim ulubionym tiramisu. Ania pokazuje, jak je przygotować w domowym zaciszu!

WASZA KUCHNIA: Bananowo-waniliowe tiramisu

Droga Redakcjo,Mam na imię Ania i jestem studentką II roku filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Wybierając studia, musiałam liczyć się z wyprowadzką od rodziców i życiem "na własną rękę". Początkowo każdy powtarzał, że jednym z wielu synonimów studiowania jest odgrzewane jedzenie... Dziś wszyscy znajomi już wiedzą, że w moim mieszkaniu nie znajdzie sie odgrzanym kotletów, czy przywiezionej od rodziców zupy. Razem z moim ukochanym :) uwielbiamy gotować! Często wykorzystujemy znane przepisy, czasem dodajemy do nich swoje trzy grosze i tworzymy zupełnie nowe, własne potrawy. Eksperymentujemy w kuchni i oboje uwielbiamy to robić.

Dzisiaj prezentuję, jak zrobić bananowo-waniliowe tiramisu:

PRZYGOTOWANIE WYWARU Z KAWY: 1 szklanka wrzątku, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, szklanka likieru waniliowego (może być też bananowy)

PRZYGOTOWANIE MASY KREMOWEJ: 500ml serka mascarpone (ja daje dwa widoczne na zdjęciu opakowania), 1l słodkiej śmietany, 1 szklanka likieru waniliowego (może być też bananowy), 1 opakowania cukru waniliowego

Wszystkie składniki miksujemy NA SZTYWNO, a następnie kroimy banany (ok. 4-5 bananów kroimy na cienkie plasterki)

Przygotowanie ciasta: Smarujemy blachę masą kremową, tak aby lepiej wyjmowało się ciasto.

Podstawą naszego tiramisu będą długie biszkopty- Potrzebujemy dwóch opakowań biszkoptów. Aby nasze biszkopty były nasączone należy je DELIKATNIE zanurzyć (na krótką chwilkę!) w wystudzonym wywarze z kawy.

Układamy w kolejności: biszkopty-krem-banany-biszkopty-banany-krem-gorzkie kakao

Smacznego!

Strony

Komentarze (37)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-01 20:27:01

2 szklanki likieru?? pol butelki?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-22 21:33:47

Mmmm wyglada smakowicie.Ale dziwne tiramisu bez jajek, jestem ciekawa jak smakuje w najblizsza niedziele spruboje:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-10-16 12:07:39

40 zl za to gowno zaplacilam ;/ tz za skladniki . nie polecam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-18 20:42:58

Zapraszamy na nowe forum dla kobiet www.swiatwenus.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-16 16:03:07

Bardzo ładnie i smakowicie wyglada.Ja próbowałam robic podobne,ale i tak dla mnie nic nie przebije smaku tiramisu jakie jadłam w Antich Caffe. Ale to tez spróbuje zrobic.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-12 21:03:07

BEZNADZIEJNY PRZEPIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie napisałaś, ze sie dodaje alkohol stopniowo do masy [o ile w ogole] !!!!!!!!!!! wytrąciła się woda, którą okalają zwały tłuszczu a'la MASŁO :////////////////////////// !!!!!!!!!! NIE POLECAM!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-09 22:05:21

zgadzam sie nie musi to byc rum...amaretto jest chyba najpopularniejsze.. ja próbowalam również z sheridanem..pracuje w kawiarni gdzie prawie codziennie robię tiramisu i zastanawiam sie jak udalo się zrobić to ciasto bez jajek...?? ale wersja z bananami wydaje się smakowita:))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-08 20:41:59

Powodzenia, pewne zostaniesz znaną dobrze piszącą kucharką :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-08 20:02:51

Ktoś chyba zapomniał ze tiramisu to kawa z RUMEM. W artykule rumu nie znalazłam więc jak to się moze nazywać tiramisu???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-08 22:13:50

chyba coś ci się pomieszało, Tiramisu najczęściej jest z likierem amaretto, winem marsla, ewentualnie z jakimś mocniejszym trunkiem ale na pewno nie musi to być rum

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-08-08 17:39:09

oczywiście nie dodałam, że trzeba po zrobieniu wstawić do lodówki :P. Można podawać z polewą czekoladową i bitą śmietaną.... :))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz