Składniki: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 130 g boczku wędzonego, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 150 ml czerwonego wina, 600 ml bulionu mięsnego, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki tymianku, liść laurowy, 2 duże marchewki, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania: Mięso pokroić na kawałki, boczek w kostkę. Cebulę obrać i pokroić na talarki. W garnku na silnie rozgrzanym oleju podsmażyć mięso i boczek, często mieszając. Dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wlać wino i bulion mięsny. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dodać tymianek i liść laurowy. Gotować pod przykryciem. Marchewkę obrać, pokroić na plasterki wrzucić do garnka 25 minut przed końcem gotowania. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić na paski, dodać do zupy na 10 minut przed zakończeniem gotowania zupy. Gotowy wywar posypać posiekaną natką pietruszką.
Zupę można podawać z każdym rodzajem chleba. Smacznego!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).
Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.