Przepis Eli: Swojska zupa z czerwonym winem (na boczku i wołowinie)

04 Marca 2012

Jeśli jesteś miłośniczką zup, koniecznie przetestuj ten przepis. Pycha!

zupa z czerwonym winem

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 130 g boczku wędzonego, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 150 ml czerwonego wina, 600 ml bulionu mięsnego, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki tymianku, liść laurowy, 2 duże marchewki, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania: Mięso pokroić na kawałki, boczek w kostkę. Cebulę obrać i pokroić na talarki. W garnku na silnie rozgrzanym oleju podsmażyć mięso i boczek, często mieszając. Dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Wlać wino i bulion mięsny. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dodać  tymianek i liść laurowy. Gotować pod przykryciem. Marchewkę  obrać, pokroić na plasterki wrzucić do garnka 25 minut przed końcem gotowania. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić na paski, dodać do zupy na 10 minut przed zakończeniem gotowania zupy. Gotowy wywar posypać posiekaną natką pietruszką.

Zupę można podawać z każdym rodzajem chleba. Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (10)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 23:04:57

jakieś za duże to wszystko w tej zupie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 20:23:34

chyba smaczna ta zupka :D gdybym nie byla studentka to chetnie bym ja sobie zrobila ^^ (skladniki niestety drogie dla mnie)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 11:21:31

a co w tym drogiego? te o,5 kg mięsa to chyba nie tak wielki wydatek szczególnie gdzieś na promocji... reszta to praktycznie same przyprawy, a cebula, marchewka i czosnek kosztują grosze za kg.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 13:26:29

ciekawe ile to ma kalorii:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 12:05:06

fuj

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 10:50:55

z każdym rodzajem chleba byle nie z tostowym !!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 10:43:54

Pzepis już się znalazł w moich zakładkach, apetycznie wygląda, mniam...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 09:33:20

Uwielbiam zupy!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 07:32:39

Pychota...!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-04 01:13:52

nie podoba mi sie :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1