Składniki na pizzę: 300 g mąki, 80 g otrębów, 1/3 kostki drożdży, szklanka ciepłej wody, cukier, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju), 3 duże kawałki mrożonego szpinaku, 2 cebule, gałka muszkatołowa, 1,5 łyżki twarożku (rzadki, o konsystencji gęstego jogurtu, np. president, albo zwykły jogurt naturalny)sól, pieprz, oliwa
Składniki na sok pomidorowy: pomidory z puszki (zmiksowane) LUB w wersji letniej zmiksowane świeże pomidory
+ cukier, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, ser mozzarella
Sposób przygotowania: Wymieszać w misce otręby, mąkę, sól, cukier, 3 łyżki oliwy i rozpuszczone drożdże. Mieszać ciasto łyżką (zagniatanie rękoma jest zbędne), w razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki, by konsystencja była sprężysta, ale po zgarnięciu lekko i powoli rozlewająca się. Zostawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
W tym czasie można przygotować szpinak i sos: Zeszklić cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać lekko rozmrożony szpinak i dusić do jego zmięknięcia. Dodać świeżą gałkę muszkatołową, twarożek, sól, pieprz. Doprawić pomidory solą, cukrem, pieprzem, papryką i bazylią.
Po wyrośnięciu ciasta rozciągnąć je na blaszce z papierem do pieczenia (będzie lekko kleić się do rąk, ale wystarczy rozciągnąć je zwilżonymi dłońmi). Posmarować oliwą, doprawionymi pomidorami, położyć szpinak (grudki w niewielkich odstępach, by ciasto wyrosło), posypać serem i bazylią. Piec w 220 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).
Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.