Oto mój sprawdzony przepis na likier kawowy.
Składniki: 1 mleko skondensowane niesłodzone, 1 szklanka cukru, 7 łyżeczek kawy, 100 g spirytusu
Sposób przygotowania: W rondelku gotujemy mleko skondensowane niesłodzone z cukrem i kawę rozpuszczalną. Najpierw dodajemy trochę cukru i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kawę. Gotujemy tak długo, aż powstanie kawowa pianka i odstawiamy do ostudzenia. Następnie powoli dolewamy spirytus. Likier przelewamy do karafki, a po kilku godzinach nadaje się do picia :)
Extrarada: Aby likier się nie zważył, przy dolewaniu alkoholu należy do 50 ml spirytusu dodać łyżeczkę likieru. To, co się zważy najlepiej wyciągnąć łyżeczką. Spirytus przelewamy wolnym strumieniem do likieru, mieszając. Tak samo robimy z kolejnymi 50 ml spirytusu.
Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).
Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!
UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.