Kuchnia Eli: Pierożki pieczone po mazursku (wspaniała receptura STEP BY STEP)

19 Lutego 2012

Pyszny przepis do przetesowania - polecamy!

pierogi po mazursku

Składniki na ciasto: 500 g mąki, 150 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 szczypta soli

Składniki na farsz: 400 g surowej białej kiełbasy, 200 g pieczarek, 1 cebula, 1 białko, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania ciasta: Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać  sól, śmietanę, jajko, żółtko i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny.

Sposób przygotowania farszu: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić), dodać pieczarki starte na tarce o małych oczkach i dusić do odparowania wody. Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem, cebulą i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem.

Sposób przygotowania pierożków: Ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć krążki, nakładać farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 30-40 minut.

Podawać na gorąco np. z barszczem czerwonym.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (10)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-02-03 15:45:19

re: Kuchnia Eli: Pierożki pieczone po mazursku (wspaniała receptura STEP BY STEP)

świetny przepis! ta surowa biała kiełbasa, to kapitalnie smaczny pomysł, ciasto też super!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-21 18:28:39

z białą kiełbasą!? toż to profanacja dla pierogów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-20 15:30:26

witam serdecznie, czym zastapic smietane?? moze byc bita smietana?? bo mam pelno

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 22:06:37

Wszystko mniam, ale ja bym wymieniła biała kiełbasę na mięsko mielone z przyprawami, bo kiełbasy nie lubię. Chyba zrobię w tygodniu :).

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 20:11:52

Wyglądają całkiem ciekawie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 17:41:39

white-tablecloth. blogspot. com

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 11:48:12

To już się nie da napisać po polsku ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 09:51:19

Raz jadłam upieczonego pieroga - w Trokach, na Litwie. Był całkiem smaczny, z jagnięciną ale potem moja koleżanka jedząca to samo obok powiedziała, że przypomina jej to ciastka pieczone w filmie "Sweeney Tood". Nie mogłam dokończyć.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 09:34:42

Przepięknie wyglądają!:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-19 00:52:08

MNIAAAAAAM! uwielbiam pierożki, a te muszą być poezją :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1