Kuchnia Anny: Mistrzowski przepis na wyśmienite ciasto Rafaello (Pyszności!)

11 Marca 2012

Ania zdradza tajemnicę wyśmienitego smaku swojego ulubionego deseru. Wygląda przepysznie!

ciasto rafaello

Składniki: 2,5 szklanki mleka, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy (16 g), szklanka cukru, 300 g masła, 250 g wiórków kokosowych, 400 g herbatników, spirytus do smaku (opcjonalnie).

Przepis krok po kroku:

1. W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

2. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

3. Do zagotowanego mleka dodać rozmieszane żółtka z mąką i przygotować z tego budyń.

4. Folią spożywczą przykrywamy budyń tak, aby dotykał on jego powierzchni (zapobiegnie to formowaniu się kożucha). Następnie odstawić budyń do ostudzenia.

5. W międzyczasie utrzeć masło na białą masę a następnie stopniowo, po łyżce dodawać ostudzony budyń.

6. Cały czas miksując dodać wiórki kokosowe, a na końcu spirytus.

7. Blaszkę wyłożyć pergaminem, nie tylko dno ale także boki, tak aby gotowe ciasto można było wyciągnąć z formy chwytając za pergamin. Dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroić, a  forma pozostanie czysta.

8. Na dnie ułożyć herbatniki, które następnie smarujemy masą. Czynność powtórzyć do momentu uzyskania pożądanej wysokości bądź wyczerpaniu masy i herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi masa, którą możemy posypać dodatkowo kokosem.

9. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Z podanych składników wyjdzie ok 5-6 warstw na blaszce o wymiarach 25x18.

Smacznego!

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (34)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-05-24 00:38:21

re: Kuchnia Anny: Mistrzowski przepis na wyśmienite ciasto Rafaello (Pyszności!)

blog.dekoratoria.cba.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-27 19:03:55

wygląda apetycznie, Rafaello jest w rzeczywistości pyszne !!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-22 19:42:44

Zrobiłam i wyszło za słodkie! Ja bym dała 3/4 szklanki cukru.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-17 18:25:12

art 115 KK sie kłania:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-15 19:01:11

lol2 to jej przepis ? hahah znam go od dziecka, babcia mnie nauczyła ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-12 21:56:07

Wygląda ślicznie, jednak jeśli ktoś nie ma zdolności kulinarnych to zapraszam do mnie na bardzo proste Rafaello (nie tak efektowne, ale naprawdę pyszne:) czarownicakat.wordpress.com/2012/01/29/bardzo-proste-rafaello/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-12 09:15:24

widze ze nieprzychylne komentarze na temat plagiatu znikaja hahah ale wtopa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-17 18:24:41

a no wlasnie:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-11 21:28:08

a jak dlugo trzeba piec te ciasto?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-11 21:42:41

facepalm -.- gdzie sie tacy ludzie rodza ? ;O

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-11 22:00:04

hahahahaha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-11 18:25:16

mmm zjadlabym sobie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-11 14:11:03

a ja zamiast herbatników daję krakersy! bo z herbatnikami za słodkie z reszta krakersy są bardziej kruche więc szybciej zmiękną i lepiej sie bedzie kroiło.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-12 22:03:09

tez tak robie ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz