Jabłko otulone ciastem francuskim (+ syrop z owoców leśnych i lody waniliowe!)

06 Maja 2012

Pyszny deser na niedzielne popołudnie.

Deser z jabłkiem

Oto mój przepis na jabłko otulone ciastem francuskim z syropem z owoców leśnych i lodami waniliowymi.

Przepis na 1 porcję: opakowanie ciasta francuskiego, jedno duże jabłko, lody waniliowe, cukier, syrop z owoców leśnych, listek mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

1 . Przy pomocy miseczki wykrawamy okrąg i zawijamy obrane jabłko w cieście francuskim.

2.  Z reszty ciasta wykrawamy listki i robimy "ogonek". Ozdabiamy nimi jabłko, które wkładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego.

3.  Piekarnik nagrzewamy do 200°C i wkładamy nasze jabłko, aby zapiekać przez około 35 -40 mint.

4. Po upieczeniu jabłka przekładamy je na talerz, polewamy syropem i dajemy gałkę lodów waniliowych przystrojoną listkiem mięty.

Podajemy od razu po wyciagnięciu z piekarnika, na ciepło. Smacznego :)

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-07 22:14:33

ile kcal?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-07 00:09:01

nic ciekawego wszystko gotowe: ciasto, lody i syrop, praktycznie zero wkładu własnego

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-07 00:06:12

A dupa rośnie :D no wiem, złośliwa jestem, ale gr dieta ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-06 21:17:17

Ja bym zapiekla chwile jablko a potem owinela w ciasto francuskie... 40 min? ciasto sie zjara na mocny braz albo czern ;>

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-06 16:35:47

Superpomysł!!! Na pewno wykorzystam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-06 15:22:32

Pyyyyyyyyyyyyyyychota ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-06 13:18:26

shinybox.pl/?ref=8212132 - po rejestracji, kosmetyki znanych, zagranicznych marek zupełnie ZA DARMO!! NOWOŚĆ W POLSCE!! ;) korzystajcie póki można

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-06 12:46:42

zerzniete z makelifeeasier.pl !!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-06 10:25:50

spokojnie ciasto moze tyle byc w piekarniku jak jest w srodku ciasto

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-06 07:15:22

tylko czy to ciasto może być tyle czasu w piekarniku ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-05-06 08:19:22

dokładnie, coś mi tu nie gra- to trochę za długo jak na ciasto francuskie- ale z drugiej strony, jabłko będzie nieupieczone .. hmm ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz