Idealnie czekoladowe muffiny z nutką piernikową!

13 Września 2011

Mam na imię Ola. Pieczenie babeczek jest moją wielką pasją. Uwielbiam eksperymentować w kuchni...

Mam na imię Ola. Pieczenie babeczek jest moją wielką pasją. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, jednak zwykle wracam do tego prostego przepisu. Muffiny zawsze wychodzą, pięknie wyrastają i wspaniale smakują! Czekolada w połączeniu z nutką piernikową z pewnością sprawi, że będziecie chciały sięgnąć po więcej.Uwaga: muffiny uzależniają ;-)

 

Składniki:

suche:

1 szklanka mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można dodać całość pszennej – ja jednak dodaję tej drugiej „dla zdrowia”)

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru (koniecznie przesiać)

1 łyżeczka przypraw korzennych

tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę (świetnie sprawdza się tu również „czekolada z okienkiem” - orzechy dodają chrupkości)

 

mokre:

1 szklanka mleka (od Was zależy iluprocentowe – kto nie jest na diecie, polecam 3,2%, gdyż nadaje naprawdę mleczny posmak)

1/4 szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy... – tylko nie oliwa!)

1 jajko

 

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączone mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy wszystko razem (należy zrobić to w krótkim czasie, gdyż wtedy muffiny zyskają większą puszystość i ładniej wyrosną). Gotową masę wlewamy do papilotek. Surowe muffiny wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 20/25 min.

Smacznego!

Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-21 11:04:20

myślę, że takie foremki można kupić w jakimś hipermarkecie. Jeśli9 chodzi o takie foremeczki jedno razowe to zapewne jest to kwestia max 5 zł a z dostępnością nie powinno być problemów :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-13 17:24:28

Mam pytanie: nie mam foremek ani. blaszki z wgłebieniami, gzie mogę takie kupić lub czy mogę je czymś zastąpić? dziękuje za ewntualne odpowiedzi

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-23 12:02:08

kup foremki gumowe, dzięki temu zaoszczędzisz na blaszce i będziesz ich używać przez długi czas :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-06 11:30:40

Weź w ogóle smaka narobilas i co ja mam teraz zrobić? Musze żyć z tym artykułem.. zero litości dla ludzi na diecie ;).. ahhh pysznosci :) :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-02 20:52:14

ja robię bardzo podobne tyle że zamiast czekolady dodaję jabłka pokrojone w grube kostki :) Wychodzą wyśmienite. Polecam !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-27 17:30:43

DZISIAJ NIE PIECZE SIĘ BABECZEK TYLKO MUFFINY. Dzisiaj nie ma sprzedawcy, jest za to sales menager. Żałosne! jak polaczki będą w du*ę włazić Ameryce, niech nie zapomną założyć masek ochronnych. Wazelinka to nie wszystko hahahaha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-10-01 11:44:35

no chyba nie kobieto, jest zasadnicza roznica miedzy Muffinami a babeczkami (cupcakes) a sprzedawca to sales advisor. A sales manager to menadzer sprzedazy. Jak sie nie znasz to nie pisz glupot.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-27 09:12:35

to są takie same foremki :D białe w żółte ciapki:P żadna magia tylko okulary sobie kup i wtedy beda takie same a przedmioty wyraźniejsze :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-27 07:24:50

a dlaczego w piekarniku sa w innych foremkach a pozniej w innych?? jak Ty to zrobilas?? to jakies czary???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-28 13:23:10

Autorka najwyrazniej posiada blachę z wgłębieniami na foremki. Pozdro

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-25 18:00:18

Uwielbiam Muffiny. Twoje wyglądają wspaniale. Ja dla kolorku dodaje odrobinę kakao. Mniam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-25 09:53:55

strasznie dużo proszku do pieczenia. Przepis można nieco udoskonalić tak aby ograniczyć ilość chemii bo to bedzie az w jezyk szczypało!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz