Deser "Czekoladowa pokusa" autorstwa Agaty (Wasza Kuchnia)

29 Stycznia 2012

Przepis na bardzo efektowny, elegancki deser.

czekoladowe ciasto

Składniki na masę czekoladową: 200 ml śmietany 30%, 200 g ciemnej czekolady, 10 g żelatyny, 40 g wiórków kokosowych

Składniki na masę miodową: 300 ml śmietany 30%, 100 g białej czekolady, 10g żelatyny, 80 g miodu

Składniki na polewę: 100 ml śmietany, 100 g ciemnej czekolady, 5 g żelatyny

Dekoracja: kawałki czekolady, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Masa czekoladowa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę i żelatynę. Masę przestudzić, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, po czym wlać do okrągłej wysokiej formy i w stawić do lodówki, żeby stężało.

2. Masa miodowa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej białą czekoladę i żelatynę. Przestudzić masę, dodać miód i wymieszać. Masę miodową wlać na czekoladową i wstawić do lodówki.

3. Polewa. Zagotować śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę i żelatynę. Po 2 godzinach wyjąć ciasto z formy i polać polewą. Udekorować wiórkami i kawałkami czekolady.

Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez  firmę Kamis – książkę wydawnictwa Pascal "Podróżnik w kuchni" oraz aromatyczny zestaw przypraw Specialite (Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Curry indyjskie, Pieprz czarny młotkowany z kolendrą, kolorowe zioła do sałatek).

Co zrobić, ABY WYGRAĆ? Na adres redakcja(at)papilot.pl wyślij swój ulubiony, sprawdzony przepis. Do krótkiego opisu KROK PO KROKU dołącz fotografie własnoręcznie przygotowanej potrawy. Czekamy zarówno na propozycje słodkich deserów, jak i wykwintnych przystawek czy prostych dań obiadowych. Liczy się przede wszystkim pomysł i apetyczne zdjęcie!

UWAGA! Prosimy o dołączanie do zgłoszeń konkursowych AKTUALNEGO ADRESU I NUMERU TELEFONU oraz oświadczenia o treści: Oświadczam, że jestem autorką załączonych fotografii i zgadzam się na ich publikację na łamach portalu Papilot.pl.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (41)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-31 09:21:23

Same słodycze wyróżniacie a jakiś dobry przepis na konkretne jedzenie?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-30 22:03:28

a mi nie wiem czy sie podoba bo go jeszcze nie jadłam. !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 21:30:23

Do ganache dodawac zalatyne - bardzo mądre. Brak słow po prostu co ludziom do glowy moze wpasc. Zepsulas mi dzien tym fatalnym przepisem, bedzie mi sie teraz snilo po nocy ganache z zelatyna...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 20:16:37

"każdy głupi to zna" ?? uf, to dobrze, ze ja nie znam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 21:16:18

fakt, ktos musi byc tym cwiercinteligentem, ktory tego nie zna :) szacunek za szczerosc kolezanko :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 20:12:16

haha nie wiedziałam że moj deser wywoła tyle emocji :P jakbym wiedziała, to nie pisałabym na papilota, zeby was tak zazdrosc nie zżerała :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 21:13:54

a czego ci zazdroscimy? oswiec nas, bo nie mam pojecia :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 21:23:46

No jak to czego jej zazdroscicie? Oczywiscie tych wspanialych, ekskluzywnych nagrod, niesamowitego talentu kucharskiego, ze nawet Alain Ducasse moze sie schowac... oraz oczywiscie najwazniejsze czyli publikacja na tym fantastycznym portalu, ktory publikuje przepisy jak leci, bo nikt prawie nie wysyla. A wy okropne, zazdrosne o wszystko baby tylko krytykujecie! Na pewno nie potraficie tego zrobic, bo to sztuka i filozofia zrobic zwyczajne ganache!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 23:37:22

czego można Ci zazdrościć ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 16:59:48

dzieki za nazwanie mnie głupią, zawistną babą tylko dlatego, ze mam wlasne zdanie i nie podoba mi sie ten deser. LMAO

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 16:35:29

ACTA to świetny pomysł, może ludzie w końcu przestaną się obrażać, myśląc, ze anonimowość zwalnia ich z kultury.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 16:53:12

a ktos tu kogos obrazil? chyba mamy prawo napisac ze nam sie deser nie podoba

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 15:02:17

A mi się tam ten deser podoba i na pewno go spróbuję. Nienawidzę jak ludzie coś już negatywnie oceniają nawet tego nie spróbując. Nie chcesz jeść nie musisz tylko po co te bezsensowne komentarze typu o jaka bomba kaloryczna?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 15:54:24

przeciez ludzie pisza, ze to znaja, bo to jest zwykle ganache (kazdy glupi to zna)... poza tym nie widze nic zlego w komentowaniu ze to bomba kaloryczna, bo to jest przeciez fakt :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 13:20:37

Ah dziękuje za wsparcie, głupie zawistne koleżanki :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-29 12:00:36

to zwykle ganache z miodem i kokosem LOL ale mi deser

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz