Kategorie
  1. Papilot.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wasza kuchnia
  6. >
  7. Wasza Kuchnia: Chińszczyzna według pomysłu Stasi

2009-09-17

Wasza Kuchnia: Chińszczyzna według pomysłu Stasi

2009-09-17

Stasia zdradza nam swój sekretny przepis na chińszczyznę. Czy przypadnie wam do gustu?

Wasza Kuchnia: Chińszczyzna według pomysłu Stasi

Wasza Kuchnia: Chińszczyzna według pomysłu Stasi

„Droga Redakcjo! 

Bardzo lubię Wasz portal, dlatego, jak tylko dowiedziałam się o konkursie Wasza Kuchnia i znalazłam wolną  chwilę, przyrządziłam moje popisowe, ekspresowe danie. Na co dzień nie gotuję, ponieważ praca pochłania całe moje życie, ale gdy na weekend wracają do domu moje studiujące córki, próbuję im dogodzić, jak tylko mogę. Również w tym tygodniu nie mogło być inaczej – sesja poprawkowa trwa, więc postanowiłam umilić moim dorosłym już pociechom czas nauki i ugotować coś pysznego. Oczywiście, wszystkie jesteśmy na niekończącej się diecie (na pewno rozumiecie, o czym mówię… :), dlatego postanowiłam zrobić lekką chińszczyznę. Przepis jest mojego pomysłu i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.  

Składniki (porcja dla 4 osób): 

pierś  z kurczaka

3 dorodne marchewki

pół selera

por

2 cebule

3 papryki (kolorowe)

młoda cukinia

fasolka szparagowa

przyprawa do potraw chińskich

dwa woreczki białego ryżu 

makaron ryżowy

kilka liści kapusty pekińskiej

olej roślinny

sól

pieprz

ostra papryka w proszku 

Sposób przygotowania:  

Marchewkę, por, seler pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę  i cukinię - w kostkę (na jeden kęs), pierś z kurczaka w paski. Kapustę pekińską podzielić na duże części.  

Fasolkę  pokroić na trzy części i na pół miękko obgotować w osolonej wodzie. Rozgrzać w woku olej i wrzucić na niego marchewkę oraz seler. Obsmażać warzywa przez 3 - 4 minuty, następnie dorzucić cebulę i por, po 2 minutach dodać paprykę, a po kolejnych 3 dorzucić cukinię oraz kapustę pekińską. Równocześnie, w tym samym czasie, rozgrzać olej na patelni i wrzucić kurczaka. Opiec go na rumiano, następnie podlać 2 - 3 łyżkami wody i dusić do miękkości. Posolić, popieprzyć do smaku.  

Ugotować  ryż i przygotować makaron, zalewając go wrzącą wodą na trzy minuty. Warzywa w woku smażyć około 15 - 20 minut, cały czas mieszając.  

Podsmażone warzywa zalać rozpuszczoną przyprawą do potraw chińskich, dodać sól, pieprz i ostrą paprykę, dorzucić ugotowaną fasolkę oraz uduszone mięso. Wszystko dokładnie wymieszać razem.  

Makaron ryżowy można dorzucić do potrawy lub położyć osobno na talerzu. Całość podawać bezpośrednio po ugotowaniu, warzywa powinny być  Al Dente.  

Pozdrawiam,

Stasia” 

Jeśli i ty, tak jak Stasia, lubisz gotować, koniecznie zdradź nam swój ulubiony przepis kulinarny! Opis krok po kroku wraz z kilkoma zdjęciami prześlij na adres: Kuchnia(at)papilot.pl. Autorki wszystkich opublikowanych przepisów otrzymają od nas atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Kamis – zestaw przypraw i bajecznie kolorową patelnię! 

Przypominamy także o równoległych konkursach: Wasza Szafa i Wasz Wizaż

Zobacz także

Wasza Kuchnia: Marta prezentuje makaron we włoskim stylu

Jedna z Czytelniczek Papilota postanowiła zdradzić nam swój przepis na błyskawiczne, włoskie danie, które uwielbia jej mąż. 

Pikantne przyprawy do jesiennej kuchni

Warto zaopatrzyć się w dodatki, które ożywią każdy przepis, dodając mu oryginalnego, orientalnego smaku!

 

kuchnia i diety kuchnia i diety przepisy kulinarne przepisy kulinarne

Komentarze (51). Ocena artykułu 5 na 5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu (1-5)

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  1. Anonim (Ocena: 5) 2009-10-25 19:03:50 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    na jaki adres meilowy wysyłamy przepis, bo ten podany w tekście nie działa.

  2. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  3. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-19 10:15:09 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    ja chińszyznę robię z 'Fixa do potraf chińskich' z Knorra. Bardzo dobre wychodzi :D + ryż. Mmmm :D

  4. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  5. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-18 10:00:34 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Cześć. Jestem studentką piszącą właśnie prace magisterską na temat przedsiębiorczości. Chciałabym Was prosić o wypełnienie krótkiej ankiety na temat przedsiębiorczości. Wypełnienie ankiety zajmuje około minuty. Ankieta składa się z 8 pytań i jest dostępna na stronie www.mlodyprzedsiebiorca.pl w zakładce z lewej strony Ankiety i ankieta nr. 5 "Współpraca świata nauki i biznesu" Jeśli lubicie wypełniać ankiety możecie też wypełnić pozostałe ;-) Z góry dziękuje Wam za pomoc

  6. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-19 10:35:39 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    link nie dziala

  7. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  8. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 22:51:15 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    kobieto z nieba mi spadłas z tym daniem :d thnx

  9. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  10. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 22:05:09 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    mmmmmmmmmmmmmm

  11. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  12. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 20:17:27 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    mniam mniam ! :)

  13. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  14. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 19:33:48 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    patelnia z IKEI :P a danie nawet fajne ;p

  15. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  16. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 19:15:20 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Wygląda wspaniale, aż mi slinka cieknie... Ale nie lubię papryki i cukinii, więc raczej nie zrobię tego dania, bo straci ono całkiem swój smak bez tych składników.. :(

  17. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-18 23:24:41 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    nie straci:) rowniez bedzie dobre tylko tyle ze z papryka jest lepsze xP robilam nie traz tylko troszke inaczej bez cukni

  18. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  19. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 19:03:13

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Treść została usunięta przez moderatora

  20. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 19:57:29 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    ijaaaa pod pretekstem niby jakiegos tam "problemu" robi tu reklamy dla zakompleksionych nastolatek!

  21. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  22. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 16:24:15 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Dziś kupię składniki jutro zrobię ;]

  23. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  24. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 16:12:33 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    wyglada superowo :)

  25. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  26. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 15:37:18 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    pyszne jest to danie, od dawna jest specjalnością mojego chłopaka :)

  27. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  28. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 14:28:13 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Kiedyś robiłam wg podobnego przepisu (bez cukinii i fasolki i strłam marchewkę na tarce) i rzeczywiście był smak jak z baru chińskiego a nie "polska" podróbka.

  29. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  30. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 12:40:02 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Łał, super wygląda. :)

  31. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  32. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 12:16:58 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Na pewno smakowite, ale roboty to przy tym jest. Ja się ograniczam do marchewki i papryki często. Można dodać cebuli, lub pędów bambusa. Do tego przyprawa 5 smaków, można sos sojowy i gotowe :)

  33. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  34. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 11:24:57 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    robie coś podobnego, ale na zasadzie że wrzucam to co mam w lodówce...jedyne stałe składniki to marchewka i pierś z kurczaka ....a przyprawiam również w zależności od tego na jaki "smak" potrawy mam ochote

  35. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 11:25:49 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    zapomniałam się zalogować:)

  36. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  37. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 10:40:38 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    mniam wygląda pysznie,ale ja nie lubię marchewki i selera.... /mika

  38. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  39. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 10:14:43 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Coś pięknego.... bardzo zachęcające danie... :)

  40. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  41. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 10:12:53 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    mmm apetycznie to wyglada:)

  42. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  43. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 10:05:35 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Ciekawy pomysł. Ja nie przepadam za gotowaniem ale chyba skusze się na przyrządzenie tej potrawy. :)

  44. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  45. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 9:38:50 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    apetyczne, kolorowe danie:) ale czy takie dietetyczne? wszystko smazone , ale kiedys na pewno sie skusze

  46. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 10:09:44 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Przecież nie musisz jeść dużo. Wystarcz, że nałożysz sobie tyle ile wynoszą Twoje dwie piątki ściśnięte. Dieta nie polega na nie jedzeniu, tylko na ograniczonej ilości spożywanych potraw. Ja jem wszystko ale z umiarem. Nie nakładam sobie jak chłopu w pole. Wystarczy tyle aby się najeść ale czuć lekki niedosyt. Poza tym jak już masz wyrzuty sumienia to po posiłku wypij sobie zieloną herbatkę - ona wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm :):)

  47. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 11:13:29 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a myślałam,że ludzie tacy jak Ty już wygineli ... pzdr :*

  48. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 12:36:00 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    A dziękuję i również pozdrawiam :):). A jeszcze tam powinno być piąstki, a nie piątki :)

  49. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 15:09:00 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Literówki się zdarzają :/ Nie musisz wszystkich poprawiać, chwalisz się, że chodziłaś do szkoły?

  50. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 18:12:53 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Hmm Chyba Ci się coś pomyliło. Sama siebie poprawiłam, co w tym złego ?

  51. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  52. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 8:41:10 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    mam takie same talerze:) a jedzonko wyglada pysznie:)

  53. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  54. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 7:52:21 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Apetycznie wygląda, może dziś zrobię na obiadek :)

  55. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  56. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 6:50:08 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    nie umiem gotowac i nie chce umiec takie cos...

  57. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 12:17:58 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    To się chociaż naucz pisać, bo tego też nie umiesz.

  58. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 12:37:18 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Widzę, że naukę w szkole zakończyłaś na poziomie "Kali chcieć, Kali mieć" :):):)

  59. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 13:33:34 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    "Kali mieć banana";]

  60. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 13:43:42 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Banan to już zbyt skomplikowane słowo. Nie wymagaj tak wiele :):):)

  61. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  62. Anonim (Ocena: 5) 2009-09-17 6:04:54 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    najlepsza chinszczyzna....w Chinach. W naszych restauracjach nie ma nawet namiastki smaku chinskich potraw. A szkoda... Wiem bo byłam kilka razy.

  63. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Popularne tagi