Olej Marula - skarb Afryki. Poznaj jego magiczne właściwości!

15 Marca 2015

Oto olej o niepodważalnych właściwościach pielęgnacyjnych. Pozyskuje się go z otaczanego czcią drzewa słoni.

olej marula

Olej Marula to kolejna nowinka kosmetyczna, z dobrodziejstw której mogą korzystać kobiety. Nowinka przynajmniej w Polsce, bo w Afryce olej ten znany jest od dawna. Otrzymuje się go z nasion owoców drzewa Marula (Sclerocarya birrea). Roślina rośnie w Afryce południowej i zachodniej. To drzewo z szeroką, rozgałęzioną koroną, które osiąga do kilkunastu metrów wysokości. Potocznie zwane jest „drzewem słoni”. Jego owoce mają wielkość piłki golfowej, po które chętnie sięgają te zwierzęta. W środku znajduje się duża pestka, z jądra której pozyskuje się cenny olej.

Ciekawostką może być fakt, że w niewielkiej odległości od siebie rośnie drzewo męskie i żeńskie – to warunek konieczny, by mogło ono owocować. Nic więc dziwnego, że drzewo Marula otaczane jest czcią, a afrykańska ludność chroni je od setek lat.

Dla suchej skóry

Afrykańskie kobiety olejek Marula – żółty o delikatnym kolorze i subtelnym aromacie – wykorzystują od stuleci do pielęgnacji skóry oraz włosów. I trudno się dziwić. To produkt wykazujący silne działanie odżywcze i natłuszczające. Bardzo dobrze wpływa na skórę suchą, skłonną do podrażnień, popękaną. Wykazuje działanie przeciwutleniające. Chroni nas przed przedwczesnym starzeniem skóry. Działa rewitalizująco, łagodząco, zmiękczająco. Jest skuteczny w walce z cellulitem i rozstępami – można nim smarować skórę w czasie ciąży.

Cenna w oleju Marula jest witamina E, którą nazywa się „eliksirem młodości” albo „witaminą płodności”. To bardzo silny przeciwutleniacz. Witamina E zapewnia skórze znakomitą kondycję, chroni nas przed przedwczesnym starzeniem, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Na uwagę w składzie olejku Marula zasługuje także kwas oleinowy, który wykorzystywano już w czasach starożytnych. Olej ten, stosowany zewnętrznie, leczy problemy skórne, wygładza i zmiękcza naskórek, przyśpiesza jego regenerację, pomaga utrzymać właściwą wilgotność skóry. W olejku Marula znajduje się też korzystnie wpływająca na krążenie i biorąca udział w produkcji kolagenu witamina C, a także kwasy omega-6 i omega-9.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

wiennka
(Ocena: 5)
2015-03-20 15:41:10

re: Olej Marula - skarb Afryki. Poznaj jego magiczne właściwości!

olejki są super, ale do pielęgnacji ja jednak wolę kosmetyki w postaci serum. Floslek ma fajną nową kolekcję Slim Line

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1