Piękny wygląd to nie tylko twarzowy makijaż, schludny strój czy modne dodatki. To również – jeśli nie przede wszystkim – naturalny blask i zdrowie. Aby wyglądać znakomicie, należy zacząć od przeanalizowania codziennego jadłospisu i wcielenia do menu produktów korzystnie wpływających na cerę, włosy i paznokcie. Oto, co każda z nas powinna jeść.
Jest cały szereg produktów, które powinnaś włączyć do menu, jeśli skarżysz się na problemy z kondycją skóry. To m.in. szparagi, słodkie ziemniaki i warzywa dyniowate, które zawierają dużo cennego dla zdrowia beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Witamina A pomaga w leczeniu trądziku, uczestniczy w prawidłowym wzroście włosów i paznokci, zmniejsza przebarwienia, chroni przed działaniem wolnych rodników i zapobiega starzeniu się skóry. Możną ją znaleźć także w maśle, śmietanie, wątrobie czy tranie. Nie warto rezygnować także ze zwykłych ziemniaków, które zawierają witaminę B6 – ważną, jeśli chodzi o wygląd skóry; pomaga ona leczyć przede wszystkim trądzik. Znajdziesz ją także w orzechach, rybach czy wątrobie. Z kolei brokuły, marchew i pomidory są bardzo dobre na problemy skórne, bo siedzą w nich niezwykle cenne przeciwutleniacze.
Korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci wpływa krzem. Sprawia, że są elastyczne. Niedobór krzemu może powodować choroby skóry (np. trądzik), wypadanie włosów, a nawet deformacje kości. Krzem występuje w skórce owoców (dlatego jabłka, gruszki, agrest czy winogrona należy umyć i zjeść ze skórką), a także w czosnku, szczypiorku, mleczku pszczelim, ziarnach zbóż oraz w preparatach ze skrzypu polnego. Najwięcej skrzypu siedzi w razowym chlebie, płatkach owsianych, fasoli, grochu czy otrębach. Nie zapominaj również o selenie – ten cenny pierwiastek bierze udział w procesach antyoksydacyjnych, dzięki czemu zapobiega starzeniu się skóry. Znajdziesz go w owocach morza, otrębach, chudym czerwonym mięsie, kiełkach zbożowych, rybach morskich czy pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Zobacz także: Czosnek na skórę
Aby wyglądać zdrowo i kwitnąco, należy nawadniać skórę, pijąc około 2 litry mineralnej niegazowanej wody w ciągu dnia. Dobroczynne działanie mają także świeżo wyciskane soki owocowe oraz warzywne, a także zielona i czerwona herbata. Jadłospis przeciwdziałający procesom starzenia powinien zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które znajdują się w rybach, olejach roślinnych czy tranie. Doceń również kefir, który neutralizuje bakterie gnilne, dzięki czemu cera wygląda znacznie lepiej. Będziesz cieszyć się ładną skórą, jeżeli ograniczysz spożywanie wysoko przetworzonej żywności takiej jak zupy w proszku, chipsy, czekoladki, batoniki itd. Należy uważać również na produkty, które psują cerę – to m.in. ostre przyprawy, nadmiar soli i alkoholu, kawa czy fast foody.
EPN
Zobacz także:
5 sposobów na wzmocnienie zimowej odporności
Nie daj się chorobie!
Czy witaminy można przedawkować?
Okazuje się, że tak – sprawdź, o które witaminy chodzi.
Jeśli twoja cera jest pozbawiona blasku i ziemista, być może brakuje ci witaminy E. Jej brak prowadzi do rogowacenia i wczesnego starzenia się skóry. Dlatego sięgaj przede wszystkim po oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany), a także po orzechy, migdały, mleko, marchewkę, jajka, kiełki pszenicy, brukselkę czy inne warzywa zielonolistne. Odświeżaczem skóry nazywa się także witaminę C (kwas askorbinowy) – chroni ona przed niszczejącym działaniem wolnych rodników, uelastycznia skórę i dodaje jej sprężystości, poprawia stan naczynek krwionośnych z tendencją do pękania oraz poprawia koloryt skóry. Witaminy C szukaj przede wszystkim w cytrusach, owocach róży, natce pietruszki, czarnej porzeczce, papryce, brukselce czy koperku.
Dobroczynna dla wyglądu jest witamina B5 (kwas pantotenowy), której zadaniem jest utrzymywanie w prawidłowym stanie tkanki nerwowej i skóry. Witamina ta poprawia również wzrost i pigmentację włosów, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i powstawaniu zmarszczek. Jej niedobór występuje głównie u osób odżywiających się konserwami, frytkami, pizzą, makaronem oraz nadużywających cukry. Witaminę B5 znajdziesz w żółtku jajka, mięsie, wątrobie, drożdżach, orzeszkach ziemnych, brokułach, roślinach strączkowych, mleczku pszczelim czy w pełnych ziarnach zbóż.
Kolejną witamina z grupy B, która wpływa na właściwy stan włosów, kości i skóry (chroni zwłaszcza przed łojotokiem), jest witamina B7. Skutki niedoboru to np. zmiany skórne – rumień czy łuszczenie się skóry, wypadanie włosów, rozdwajanie paznokci, wzmożona czynność gruczołów łojowych itp. Witamina B7 siedzi w żółtku jajka, drożdżach, wątrobie, otrębach, grochu, soi, pomidorach i czekoladzie. Nie zapominajmy także o roli witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Dzięki niej naczynia dostarczające tlen do komórek skóry prawidłowo funkcjonują. To bardzo ważna witamina dla osób, które mają cerę naczynkową. Witaminę K znajdziesz w brokułach, szpinaku, rzepie, ogórku, sałacie, kapuście włoskiej, awokado, jajkach, ziemniakach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.
Aby skóra funkcjonowała prawidłowo i wyglądała zdrowo, istotne są także minerały. Udział w syntezie kolagenu i elastyny, które sprawiają, że skóra jest jędrna i które przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek, ma cynk. Ten pierwiastek działa również leczniczo na trądzik i różne choroby skórne. Znajdziesz go w żółtku jajka, rybach, mięsie, grzybach czy owocach morza. Pamiętaj także o siarce, która wchodzi w skład większości białek, wytwarzanych przez komórki naskórka, budujących włosy i paznokcie. Siarka wpływa na właściwe nawilżenie i natłuszczenie skóry. Szukaj jej w jajkach, rybach, mięsie, mleku, owocach i warzywach (takich jak seler, cykoria, pomidory, awokado, kapusta, brukselka, morela), a także w produktach zbożowych (otrębach, kiełkach pszenicy, płatkach owsianych, soi, ciemnym pieczywie itp.).