Akcja „Dbaj o zdrowie. Jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce” ma nas przekonać do tego, że każdego dnia powinniśmy zjeść minimum 500 g owoców i warzyw w pięciu porcjach, dzięki czemu nasz organizm będzie mógł przez cały dzień korzystać z dobrodziejstw, jakie daje ich spożywanie. Warzywa i owoce pełne są witamin i biopierwiastków oraz innych cennych związków, które dbają o nasz organizm. Na szczególną uwagę zasługują owoce, których spożywanie pielęgnuje skórę.
Kiwi
Ten smaczny włochaty owoc z zielonym miąższem zawiera szereg witamin, cynk, żelazo, miedź, magnez, wapń, potas, kwasy owocowe i enzymy. Obecne w nim składniki pielęgnują skórę. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, co sprawia, że skóra jest jędrna, napięta i mocna. Witamina C wzmacnia także naczynia krwionośne. Znajdujący się w kiwi cynk dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. W kiwi na uwagę zasługuje również witamina E, czyli tzw. eliksir młodości – dostarczanie jej organizmowi zapewnia piękną cerę.
Granat
Naszpikowany jest polifenolami, silnymi antyoksydantami, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i zabezpieczają przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami (ponieważ zwalczają wolne rodniki). Spożywanie granatów reguluje ciśnienie krwi i zapewnia cerze zdrowy koloryt. By mieć gładką, błyszczącą skórę, w diecie musi znaleźć się jeden granat albo szklanka soku z tego owocu dziennie. Spożywanie granatów pomoże również spłycić zmarszczki.
Cytryna
Jej wpływ na skórę jest wszechstronny. Zawiera witaminę C biorącą udział w produkcji kolagenu. Kolejny cenny składnik – flawonoidy – pomagają dłużej zachować młody wygląd i zapewniają skórze gładkość. Wcieranie soku z cytryny w skórę to również znany sposób na jej rozjaśnienie, a także na pozbycie się przebarwień. Z kolei wtarcie soku z cytryny w skórę głowy pomoże zwalczyć łupież. I jeszcze jeden trik: wcieranie cytrynowego miąższu w suchą skórę, zwłaszcza na łokciach i kolanach, pomoże pozbyć się martwego naskórka.
Jabłka
Na pewno wiesz, że ich spożywanie reguluje przemianę materii i zapewnia zdrowe jelita. Jabłka dobroczynnie wpływają także na stan skóry. W skórce jabłek znajduje się kwercetyna, silny antyoksydant chroniący nas przed przedwczesnym starzeniem i działający przeciwzapalnie. Obecne w jabłkach kwasy owocowe mają działanie złuszczające i rozświetlające, dlatego maseczka z tych owoców skutecznie pielęgnuje cerę. Regularne jedzenie jabłek pomaga również utrzymać właściwą masę ciała.
Truskawki
One również wypełnione są witaminą C, która gwarantuje piękną skórę – kwasu askorbinowego truskawki mają nawet więcej od cytryny! Jedzenie truskawek odświeża cerę i włosy, odżywia skórę, działa ściągająco oraz bakteriobójczo, zapewniając jej właściwe nawilżenie. Obecne w tych czerwonych owocach składniki redukują również uszkodzenia skóry wywołane szkodliwym promieniowaniem słonecznym. By poprawić kolor cery, warto na kwadrans nałożyć na twarz maseczkę z truskawek.
Banany
Są bardzo dobrym źródłem potasu, którego niedobór może odznaczać się suchością i zmatowieniem skóry. Potas pomaga również zachować jej jędrność, opóźnia także procesy starzenia. W bananach na uwagę zasługują ponadto witaminy A i E, które także wykazują działanie przedłużające młodość. Banany stosujmy wewnętrznie albo zewnętrznie w postaci maseczki. Wystarczy pokroić owoc w plasterki i przyłożyć je do skóry twarzy na kwadrans. Papka z bananów i startego jabłka pomoże również na przesuszone dłonie, łokcie oraz kolana.
Jagody
Zawierają silnie działające przeciwutleniacze, które hamują atak wolnych rodników, zapewniając nam urodę i zdrowie. Jagody mają działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wzmacniające. Uszczelniają naczynia krwionośne, są więc wskazane w przypadku tzw. pajączków. Skutecznie nawilżają i wygładzają skórę, a przy tym poprawiają jej koloryt i gwarantują elastyczność. Ekstrakt z jagód i borówek jest częstym składnikiem kremów oraz suplementów diety. Dobrze na skórę wpływają także inne owoce jagodowe (maliny, poziomi, porzeczki itp.).
Winogrona
O tym, że mają dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę, przekonani są hiszpańscy uczeni z uniwersytetu w Barcelonie. Naukowcy odkryli, że obecne w winogronach flawonoidy chronią nas przed szkodliwymi zmianami w komórkach skóry, do których dochodzi pod wpływem działania promieni UV. Znajdujące się w tych słodkich owocach związki mają także swój udział w złuszczaniu naskórka. Korzystnie wpływają na krążenie, wyrównują koloryt cery, są również naturalną bronią w walce z trądzikiem.
Papaja
Ten egzotyczny owoc odznacza się ciekawym smakiem i wszechstronnym wpływem na zdrowie i urodę. Zawiera przede wszystkim sporo witaminy C i E, które znakomicie oddziałują na skórę. Jedzenie tego owocu zapewnia gładką, jędrną skórę, mocne włosy i paznokcie. Papaję warto również stosować zewnętrznie. Maseczka z papai pomoże pozbyć się martwych komórek, co zapewni skórze blask, czystość i świeżość, a ponadto zmiękczy ją i pomoże pozbyć się trądziku.
Arbuz
W ponad 90 proc. składa się z wody, arbuz wykazuje więc działanie nawilżające, pomaga także pozbyć się z organizmu toksyn, które przyśpieszają procesy starzenia i negatywnie wpływają na stan naszej skóry. Jedzenie arbuzów pomaga pozbyć się wyprysków, spłyca zmarszczki, redukuje przetłuszczanie cery i działa ujędrniająco. Spożywanie tego smacznego owocu jest zalecane w przypadku tendencji do zajadów. Maseczka z arbuza to skuteczny środek na oparzenia słoneczne.
EPN