Jak szybko zrobić coś na ochłodę w gorące dni?

Mrożone desery i drinki to najlepszy sposób na przetrwanie upałów. Zamiast kupować gotowce, postaw na przysmaki wykonane własnoręcznie w domu. To zajmie tylko chwilę!
Jak szybko zrobić coś na ochłodę w gorące dni?
Fot. mat. prasowe
15.09.2016

Kiedy robi się naprawdę gorąco, organizm domaga się schłodzenia. I nie chodzi wyłącznie o zimny prysznic. Zawsze warto mieć pod ręką coś orzeźwiającego. Świetnym rozwiązaniem są desery na zimno i mocno zmrożone napoje. Przechowując je w lodówce Samsung z technologią No Frost, możesz mieć pewność, że nie pojawi się na nich szron. Jedyne lody, jakie w niej znajdziesz, to te do jedzenia.


Jak sprawić sobie szybką i ochładzającą przyjemność? Nie musisz być mistrzynią kuchni, by zaimponować najbliższym, a i samej poczuć rześką ulgę!


Szybkie domowe lody


Trudno o bardziej kojarzący się z latem deser. Nie jesteś jednak skazana na kupowanie tego przysmaku w sklepie. Wykonanie ich własnoręcznie jest dziecinnie proste. Wystarczy duże opakowanie (500 ml) śmietany kremówki (najlepiej 36%), którą ubijesz na sztywno. Osobno ubij białka 3 jajek, dodaj żółtka i pół szklanki cukru. Połącz ze sobą masę i bardzo delikatnie wymieszaj. Włóż do zamrażarki. Zawsze możesz dodać także kakao lub świeże owoce.


Błyskawiczny sorbet


To idealna propozycja dla tych, którzy nie chcą czekać na zmrożenie lodów. Przydadzą się 2 zamykane woreczki na żywność (takie, jakich używa się np. do mrożenia mięsa czy owoców). Do jednego wlej ulubiony sok owocowy. Drugi uzupełnij sporą ilością kostek lodu, dodaj szklankę wody i odrobinę soli. Lodową mieszankę przelej do opakowania z sokiem i energicznie potrząsaj. Sól pomoże rozbić lód i w ten sposób powstanie pyszny owocowy szron.


Bezalkoholowe mojito


Jeśli nie lody czy sorbet, to może orzeźwiający drink? Ten konkretny możesz zaserwować całej rodzinie, bo nie zawiera alkoholu. Napój najlepiej przygotować bezpośrednio w szklankach. Zacznij od wrzucenia kilku listków mięty, które rozgnieciesz łyżeczką (uwolnią swój aromat). Dodaj łyżkę cukru (najlepiej trzcinowego) oraz lód (w kostkach lub wcześniej skruszony). Szklankę uzupełnij wodą lub napojem o smaku cytrusowym. Gotowe!


A dzięki technologii No Frost zapomnij o rozmrażaniu. Po prostu ciesz się smakiem.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie