Podstawą dobrze zorganizowanej kuchni jest bez wątpienia wygodny blat roboczy i… duża lodówka. Wymiary to jednak pojęcie względne, bo w niektórych ogromnych urządzeniach tak naprawdę niewiele się mieści. Lodówki Samsung Space Max wykorzystują każdy centymetr przestrzeni. Dzięki cieńszym, ale efektywnie izolowanym ściankom zyskasz nawet do 50 litrów więcej miejsca w chłodziarce. Ale jak tę dodatkową przestrzeń wykorzystać? Warto pamiętać o podstawowych zasadach przechowywania jedzenia w lodówce.
Pamiętaj, że to najcieplejsze miejsce, bo kiedy ją otwierasz, temperatura wzrasta. To przestrzeń idealna na jajka, ketchup, musztardę, majonez, masło czy olej. Zmieści się tu także sok w kartonie.
To najlepsze miejsce dla wszelkiego rodzaju przetworów warzywnych i owocowych. Tu przechowuj dżemy czy sosy. Wbrew powszechnym przyzwyczajeniom, warto umieścić tam również mleko czy jogurty (a nie w drzwiach czy na samym dole).
Tu temperatura jest niższa, więc przestrzeń wykorzystaj na przechowanie produktów, które szybko się psują (spowolnisz ten proces). Mowa o nabiale, gotowym obiedzie na kolejny dzień, wędlinach i przetworzonych rybach.
Surowe mięso i ryby możesz przechowywać w tym miejscu. Idealne warunki do przechowywania ich stworzyła w swoich lodówkach marka Samsung. Kiedy już odkryjesz szufladę Fresh Zone, trudno będzie wyobrazić sobie lodówkę bez niej. Fresh Zone zapewnia idealne warunki do przechowywania ryb, mięsa czy świeżych warzyw i owoców – z optymalną temperaturą stanowiącą gwarancję utrzymania świeżości i smaku tych produktów. Pamiętaj jednak, by nie wszystkie warzywa i owoce przechowywać razem. Ziemniaki czy cebulę przechowuj poza lodówką w ciemnym i chłodnym miejscu. Zielonych warzyw (sałaty czy ogórków) nie wkładaj do tej samej szuflady, co banany, jabłka czy pomidory.
Dzięki technologii Space Max zmieścisz to wszystko, a nawet więcej!