Problem dnia

Panicznie boję się glutenu! Dostałam na tym punkcie obsesji... Weronika, 24 l.

30 Czerwca 2016

gluten

Od jakiegoś czasu staram się żyć zdrowo. Śpię regularnie w tych samych godzinach, staram się wszędzie chodzić pieszo, zaczęłam biegać, no i zmieniłam dietę. Na początku wystarczyło, że ograniczyłam cukier do minimum i czułam się coraz lepiej. Ale później nasłuchałam się różnych autorytetów i stwierdziłam, że wyeliminuję też gluten. Nie bardzo wiedziałam po co, ale skoro wszystkie trenerki przed nim ostrzegają, to co mi szkodzi.

Przestałam jeść pieczywo, ciastka i inne rzeczy, które mają w składzie nawet śladowe ilości glutenu. Na początku czułam się wyjątkowo lekko i myślałam, że to mi służy. Teraz sama już nie wiem. Jestem jak wegetarianka, która bez mięsa nie ma już na nic siły. Niby powinna wrócić do dawnej diety, ale przecież tego nie zrobi.

Ja dostałam bezglutenowej obsesji i nie umiem z tego wyjść.

 

Strony

Komentarze (13)
ocena
3.5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-30 16:10:13

Głupia moda na jedzenie bezglutenowe! Ludzie od wieków jedzą produkty zbożowe i jakoś nic nikomu nie dolega, teraz media wykreowały jakiś głupi trend.... Ostatnio usłyszałam od koleżanki, że ona sobie krzywdę zrobiła jedzącgluten, ludzie zlitujcie się....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-30 15:29:15

Teraz wszyscy chyba dostali fioła na punkcie tego glutenu....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-30 14:14:43

o jeżu kobieto ale jesteś głupia...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-30 09:59:31

nie pasują Ci sklepowe bułki czy ciastka? a kto Ci broni kupić owsianą/ryżową/kukurydzianą/razową/dyniową/sojową/ z ciecieżycy/amarantuda/quinuy mąkę i upiec pieczywo sama? tak samo z ciastkami pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: )
2016-06-30 12:17:43

mąka to gluten... nie napisala ze nie pasują jej bułki tylko gluten wiec chyba logiczne jest że nawet jak sobie upiecze to i tak ich nie zje...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: )
2016-06-30 18:14:57

Nie każda mąka jest glutenowa, ciołku.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-30 08:15:40

Lepiej zrób sobie test na nietolerancje glutenu, jeśli wyjdzie że Twój organizm toleruje gluten to możesz go jeść. Lekarz mi mówił, że ta cała "moda" na diety bezglutenowe wcale nie jest taka dobra, no chyba, że ktoś nie toleruje glutenu to wtedy faktycznie lepiej go odstawić. Jak chcesz się zdrowo odżywić to pójdź do dobrego dietetyka on Ci pomoże

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: )
2016-06-30 12:36:14

No skoro wcześniej jadła gluten i nic jej nie było, a dopiero przez "guru odżywiania" przestała, to chyba nie ma uczulenia. Celiakii trudno nie zauważyć

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-30 08:14:55

Lepiej zrób sobie test na nietolerancje glutenu, jeśli wyjdzie że Twój organizm toleruje gluten to możesz go jeść. Lekarz mi mówił, że ta cała "moda" na diety bezglutenowe wcale nie jest taka dobra, no chyba, że ktoś nie toleruje glutenu to wtedy faktycznie lepiej go odstawić. Jak chcesz się zdrowo odżywić to pójdź do dobrego dietetyka on Ci pomoże

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-30 08:14:22

Lepiej zrób sobie test na nietolerancje glutenu, jeśli wyjdzie że Twój organizm toleruje gluten to możesz go jeść. Lekarz mi mówił, że ta cała "moda" na diety bezglutenowe wcale nie jest taka dobra, no chyba, że ktoś nie toleruje glutenu to wtedy faktycznie lepiej go odstawić. Jak chcesz się zdrowo odżywić to pójdź do dobrego dietetyka on Ci pomoże

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-06-30 07:48:44

Jeśli nie ma się uczulenia na gluten, to nie ma co popadać w takie absurdy, ja rozumiem, jak ludzie mają uczulenie, potem problemy skórne, zaparcia, itp. Ja należę do osób, które nie tolerują laktozy, jeszcze w serach, nie są to aż takie znaczne ilości - niestety jakiekolwiek produkty wiejskie, śmietana, ser, od razu mam problemy żołądkowe. Sklepowe rzeczy, dzięki ulepszaczom nie działają tak agresywnie, ale teraz jak szukam kawy bo kawa typu cappuccino, czy macchiato po prostu uwielbiam, tak potem płaczę, dlatego szukam miejsc, gdzie kawę podadzą mi z mlekiem sojowym. Niestety ale te lacocontrol itp na mnie nie działają.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ruda
(Ocena: 5)
2016-06-30 01:14:10

Sądze że kupiłaś parówki ale bez GLUTAMINIANU SODU co się często zdarza w wędlinach :) To że początek to glut- nie oznacza że to gluten :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: )
2016-06-30 06:17:41

W tanszych wędlinach tez występuje gluten i w sklepie można znaleźć parówki bez glutenu właśnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz