Szarość dnia codziennego jest często tak przytłaczająca, że urlop staje się wymarzonym i wyczekanym czasem w całym roku. Dlatego tak ważne jest, żeby wolny czas spożytkować najlepiej, jak to możliwe. Jeżeli zastanawiasz się jak rozplanować swoje dni urlopowe, przeczytaj, co na ten temat mają do powiedzenia naukowcy.
Wydaje Ci się, że jeżeli weźmiesz w pracy 7 dni wolnego, to uda Ci się wypocząć za wszystkie czasy? Nic bardziej mylnego! Najnowsze badania psychologów pokazują jednoznacznie - Osoby, które idą na tygodniowy urlop odpoczywają jedynie... trzy dni. Powód? Potrzeba aż czterech dni, aby zapomnieć o stresach w pracy – podaje dziennik.pl.
Aby odpowiedzieć na to pytanie specjaliści zmierzyli poziom stresu u ponad 800 pracowników pewnej fabryki. Ich urlopy trwały od 3 dni do nawet roku. I co się okazało? Wyniki zaskoczyły samych badaczy. Otóż osoby, które odpoczywały bardzo długo, były niemal tak samo spięte i rozdrażnione, jak te, które na naładowanie akumulatorów miały zaledwie weekend. Wniosek? Nie czas wypoczynku ma tutaj kluczowe znaczenie, lecz jego jakość!
Po okresie słodkiego lenistwa, powrót do pracy wydaje się istnym koszmarem. Na szczęście, pod dłuższej przerwie powinno być nam łatwiej wykonywać codzienne obowiązki. Teoretycznie jesteśmy przecież bardziej wypoczęci, mamy mnóstwo energii. Jak to jednak wygląda w rzeczywistości? Niestety, okazuje się, że również ten pogląd można włożyć między bajki.
Powrót do pracy po długim urlopie to dla naszego organizmu olbrzymi szok. Potrzebujemy przynajmniej dwóch tygodni, by na nowo przyzwyczaić do warunków otoczenia. A to z kolei może nasilać sytuacje stresowe w pracy. W pełni wydajni stajemy się więc dopiero 2-3 tygodnie po urlopie. Niestety, jak twierdzą naukowcy, do tego czasu cała nasza energia zdobyta na wczasach wyparowuje prawie całkowicie. Niezły paradoks, prawda?
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Sprzątanie może być przyjemnością! I wcale nie chodzi o skuteczne detergenty, ale o...
Zobaczcie, co w głębi duszy, sądzi na ten temat większość kobiet.
Obleśne dania z pięknych opakowań. Tak producenci żywności nabijają nas w butelkę.
W dzisiejszych czasach bardzo łatwo można dać się oszukać.