Jesień uwielbiamy za intensywne kolory, rześkie powietrze i dogodną temperaturę. Ta pora roku ma jednak też drugie, bardziej pochmurne oblicze - krótsze dni, wichury, deszcze. Brak słońca sprawia, że zaczyna brakować nam energii, pojawiają się przeziębienia i nawracające infekcje.
Jesienne infekcje
Jedną z najbardziej powszechnych jesiennych dolegliwości jest zapalenie dróg moczowych. Cierpią na nią głównie kobiety. Z jej objawami do ośrodków zdrowia w całej Polsce zgłasza się coraz więcej pacjentek. Problem ten dotyczy głównie pań w wieku 20 - 50 lat. Szacuje się, że połowa kobiet przynajmniej raz w życiu przechodzi zapalenie dolnych dróg moczowych. Podobnie jak w przypadku innych infekcji, ich występowaniu i rozwojowi sprzyja jesienno-zimowa aura. Sprawia ona, że jesteśmy wyziębieni, a nasza odporność osłabia się.
Ograniczeniu wystąpienia infekcji dróg moczowych może pomóc spożywanie żurawiny amerykańskiej. Jednym z drobnoustrojów najczęściej wywołujących to zapalenie jest bakteria Escherichia coli, która wnika do pęcherza moczowego poprzez cewkę moczową. Żurawina amerykańska zawiera proantocyjanidy, które pomagają ograniczać przyleganie szkodliwych drobnoustrojów do ścianek układu moczowego. W ten sposób, zamiast osiadać, bakterie zostają wypłukane podczas oddawania moczu.
Ochrona żołądka
Efekt antyprzywierania wspiera też ochronę innych części organizmu przed szkodliwym wpływem bakterii. Dzieje się tak w przypadku żołądka. Tu przyczyną kłopotów zdrowotnych są bakterie Helicobacter pylori. To one odpowiedzialne są za zapalenia błony śluzowej żołądka, a także wrzody żołądka i jelit. Tymczasem regularne spożywanie żurawiny z USA pomoże zapobiegać osadzaniu się bakterii i w tej części organizmu.
Bogate w antyoksydanty
Cranberries ze Stanów charakteryzują się jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów wśród owoców. Te bioaktywne substancje chronią organizm przed wolnymi rodnikami, powodującymi starzenie się organizmu oraz wywołującymi choroby układu krążenia.
To proste!
Jak skorzystać ze zdrowotnych właściwości żurawiny amerykańskiej? Nic prostszego! Efekt antyprzywierania gwarantują nam już dwie porcje owoców dziennie (jedna porcja żurawiny amerykańskiej to 350 ml soku lub 40 g suszonych owoców). Dodatkowo, żeby nasz organizm był chroniony przed bakteriami całą dobę, należy spożywać żurawinę amerykańską w odstępach – np. jedną porcję przy śniadaniu, a drugą przy kolacji - prozdrowotne działanie owocu utrzymuje się ok. 10 godzin.
Jesienny nastrój
Podczas jesiennej szarówki żurawina amerykańska może wpływać również na poprawę naszego humoru. Jej charakterystyczny smak nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie, a rubinowy kolor sprawi, że nasz stół będzie wyglądał wyjątkowo. Wypróbuj cranberries z USA w zapiekankach, mięsnych pieczeniach, ciastach i deserach. Wykorzystanie żurawiny amerykańskiej w kuchni jest nieograniczone!
Niewątpliwą zaletą żurawiny amerykańskiej jest też to, że można ją spożywać niezależnie od miejsca i czasu. Torebkę z suszonymi owocami cranberries można zabrać do biura, w podróż czy na spacer. Z kolei koktajle owocowe na bazie cranberries z USA orzeźwią, a herbata imbirowa – rozgrzeje i wzmocni podczas długich godzin pracy.
Kiedy dni stają się coraz krótsze, intensywna czerwona barwa i wszechstronność żurawiny amerykańskiej może wpłynąć pozytywnie na nasze samopoczucie. Źródłem radości będzie nie tylko rozkoszowanie się owocowym smakiem cranberries, ale również świadomość, że spożywanie żurawiny z USA jest korzystne dla naszego zdrowia.
Materiały prasowe
Zobacz także: