Ziemniaki na 7 sposobów - przez cały tydzień możesz jeść je inaczej! Pycha!

10 Kwietnia 2011

To nasza roślina narodowa. Przekonaj się, na ile sposób możesz ją przyrządzić.

gotowanie

Chodź każda dbająca o sylwetkę osoba powinna wystrzegać się ziemniaków (zwanych również kartoflami czy pyrami), tak naprawdę trudno jest się im oprzeć. Są tanie, smaczne i można z nich przyrządzić wiele potraw. Ziemniaki dotarły do Polski w XVII wieku za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który początkowo uprawiał je w wilanowskich ogrodach. W kraju przyjęto je jednak nieufnie. Popularne stały się po 1812 roku, kiedy uratowały ludność od klęski głodu. W mało którym kraju ziemniaki cieszą się tak dużą popularnością, jak w Polsce. Rocznie każdy Polak zjada około 140 kg ziemniaków! I nie ma się czemu dziwić – doskonale komponują się z mięsem, rybami czy grzybami. Mogą być smażone, gotowane, tarte, pieczone, duszone, faszerowane... SztukĘ przyrządzania potraw z kartofli opanowaliśmy do perfekcji. Pora zatem zrobić użytek z naszej rośliny narodowej i wyczarować kilka wyjątkowych dań. O potrawach z innych polskich warzyw przeczytasz w osobnym tekście.

Ziemniaki po litewsku

Składniki: 3/4 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 5 dag margaryny lub masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki maślanki, 3 kiszone ogórki, garść posiekanego zielonego koperku, ewentualnie sól

Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Ogórki umyć i pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i – stale mieszając drewnianą łyżką – usmażyć na złoty kolor. Wlać śmietankę, a następnie, również ciągle mieszając, dodać ziemniaki i ogórki. Posypać koperkiem i dusić pod przykryciem jeszcze pięć minut. Doprawić.

Kugiel warmiński

Składniki: 1 kg ziemniaków, 250 g wędzonego boczku, 250 g kiełbasy, pół szklanki mleka, 1 serek topiony, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 250 g grzybów leśnych lub pieczarek, 3 łyżki oleju, 1 cebula, kilka ząbków czosnku, pół główki słodkiej kapusty, sól, pieprz

Wykonanie: grzyby umyć, osuszyć, pokroić, podsmażyć na łyżce oleju. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kapustę poszatkować, poddusić w małej ilości wody, doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażone grzyby. Chwilę dusić razem i zdjąć z ognia. Na pozostałym oleju zeszklić czosnek i cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, wymieszać, chwilę smażyć. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, osączyć. Zagotować mleko. Gdy będzie gorące, wrzucić serek topiony, zdjąć z ognia i mieszać, aż serek się rozpuści. Do startych ziemniaków dodać roztrzepane jajko, mąkę, wlać przygotowane mleko, usmażoną z cebulą kiełbasę oraz boczek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do nasmarowanej tłuszczem formy przełożyć połowę masy ziemniaczanej, przykryć kapustą, a następnie resztą ziemniaków. Piekarnik rozgrzać do temp. 170-180 stopni i piec 90 minut. Podawać z kiszonymi ogórkami.

Strony

Komentarze (30)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-14 12:38:33

he he dobre:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-12 17:49:25

pani kur** profesor

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-12 13:31:56

dobre nie badz taka szczególowa każdy ma prawo się pomylić w pisaniu, znalażla się nie omylna co bd każdego pouczać

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-11 18:13:50

Ojej, jaki błąd. "Chodź każda dbająca..." Powinno być "Choć każda dbająca..."

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-11 16:34:42

a ja musze przytyć, więc byłoby to dla mnie dobre ale nie lubie ziemniaków :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-10 22:25:17

po co myc ogorki kiszone? ;o

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-10 22:24:00

tylko nie majeranek do plackow ziemniaczanych ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-10 21:56:23

ugotowane ziemniaki 100g - 70 kcal, ryż nawet brązowy- 310 kcal, troche więcej ma makaron. ziemniaki nie tucza jeśli nie pływają w tłuszczu :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-11 21:27:14

dokładnie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-10 18:46:46

wolę chipsy z biedronki ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-11 22:56:03

ja tez :D najlepszy produkt z ziemniaków

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-10 15:08:27

ziemniak strasznie tuczą :P nie jem ich już z 4 miesiące, zamiast tego brązowy ryż :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz