Zdrowe i rozgrzewające zupy na jesień. Palce lizać!

03 Października 2015

Trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek w zimne, pochmurne dni niż talerz ciepłej, aromatycznej zupy.

jesienna zupa

Polacy lubią zupy – i trudno się dziwić. Można je zrobić z powszechnie dostępnych, dowolnych składników. Zupy doskonale łączą się z wszelkimi przyprawami. Praktycznie nie da się ich zepsuć: ich przygotowanie jest proste. Smakują i dzieciom, i dorosłym, choć każdy ma swoją ulubioną. Możemy je podać w formie zupy-krem albo tradycyjnie, z dużymi kawałkami warzyw, mięsa, ziół…

Po zupy warto sięgać zwłaszcza jesienią – krótkie dni, niskie temperatury, szaruga i plucha zachęcają nas do pałaszowania rozgrzewających, sycących zup. Róbmy je najlepiej z wykorzystaniem sezonowych składników. Nie musimy również za każdym razem gotować tłustego bulionu mięsnego – jest mnóstwo przepisów, dzięki którym wyczarujemy pyszną i bardzo zdrową zupę, a gotowanie wywaru wcale nie będzie potrzebne. Warto dodatkowo podkręcić smak zupy, posypując ją dobrym serem, posiekanymi suszonymi pomidorami, cebulką, świeżymi ziołami. Do zupy możemy podać bagietkę, grzankę albo pieczywo czosnkowe – najlepiej własnej roboty.

Szukasz pomysłów na zdrową i rozgrzewającą jesienną zupę? Oto kilka propozycji:

Zupa z pieczonych warzyw

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 5 obranych ząbków czosnku, 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 2 zielone papryki pokrojone w kwadraciki, 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 kabaczek pokrojony w kostkę, 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę, 1,5 szklanki wywaru z warzyw lub soku z marchewki, 300 g pomidorów pokrojonych w kostkę, 1 łyżeczka pokruszonego suszonego estragonu, 3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wstawić na 5 minut oliwę z czosnkiem w dużej formie do pieczenia. Dodać ziemniaki, paprykę i rozmaryn. Zamieszać, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą. Piec 15 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać kabaczek i cebulę, wymieszać. Piec jeszcze 15 minut. W dużym rondlu wymieszać wywar, pomidory, estragon i sól. Zagotować. Dodać pieczone warzywa. Do formy, w której piekłaś warzywa, wlać szklankę wody, zdrapać to, co przywarło do dna. Wlać do rondla. Gotować na małym ogniu jeszcze 2 minuty i podawać.

Strony

Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

zośka
(Ocena: 5)
2015-10-05 15:18:43

re: Zdrowe i rozgrzewające zupy na jesień. Palce lizać!

bardzo fajne ekologiczne dodatki do zup i innych dań można dostać na bio-kraina.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1