Kuchnia nie lubi nudy. Tutaj liczą się pomysły, eksperymenty, feeria barw i miks smaków. Nie martw się, jeśli brakuje ci inspiracji na przygotowanie pysznych potraw. Znaleźliśmy dla ciebie świetny przepis na sałatkę z soczewicą i batatami. Połączenie tych składników z pewnością cię zaskoczy. Ale naprawdę warto. Biegnij do kuchni i do dzieła!
Składniki:
puszka soczewicy (ok. 30 dkg), 1 cebula (pokrojona w kostkę), 3 ząbki czosnku (posiekane), 1 słodkie jabłko (obrane i pokrojone w kostkę), 2 pomidory (pokrojone w kostkę), 2 małe bataty (słodkie ziemniaki), 2,5 łyżki syropu klonowego, 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki octu jabłkowego do smaku
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w paski, następnie gotujemy na parze około 5 minut. Soczewice odcedzamy z zalewy, dodajemy do umieszczonych w misce gotowych ziemniaków. Dorzucamy resztę warzyw, po czym doprawiamy wszystko musztardą, syropem klonowym, octem oraz pozostałymi przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!