Statystyczny Polak wypija przynajmniej 2 filiżanki (a raczej duże kubki) kawy dziennie. Wierzymy, że obecna w tym aromatycznym napoju kofeina pobudzi nas do życia i rozjaśni zaspany umysł. To prawda, ale pobudzenie trwa zazwyczaj tylko chwilę, a eksperci alarmują, że brak umiaru w piciu kawy może nam raczej zaszkodzić, niż pomóc. Wystarczy wspomnieć o zwiększonym ryzyku arytmii, zawału serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet udaru mózgu.
Stąd coraz większa popularność zdrowych zamienników, które mają dodać nam energii, a przy okazji nie wpłynąć negatywnie na zdrowie. Czy naprawdę działają? Przyglądamy się yerba mate, herbacie, ziołom i cykorii uchodzącym za dobrą alternatywę dla czarnej kawy.
Czego warto spróbować?
Zobacz również: Kawa - zdrowa czy nie? (Piją ją wszyscy, ale jak wpływa na organizm?)
fot. Thinkstock
Pod tajemniczą nazwą kryje się ostrokrzew paragwajski. Zmielone liście i patyczki tej rośliny służą do robienia naparu popularnego zwłaszcza w Ameryce Południowej. Yerba mate z roku na rok zyskuje na popularności także w Polsce. Napój bardzo pobudzający i bogaty w przeciwutleniacze korzystne dla naszego zdrowia. Obniża cholesterol i wspomaga leczenie otyłości. Zawiera jednak sporo kofeiny, a niektóre badania wiążą częste jego spożywanie z nowotworami gardła, przełyku, jamy ustnej i pęcherza moczowego.
fot. Thinkstock
Picie czarnej herbaty zamiast kawy może przynieść podobny efekt, bo napar z liści herbacianych bogaty jest w kofeinę. Nie bez znaczenia jest również obecność przeciwutleniaczy, których tak bardzo potrzebuje nasz organizm. Dodatkowo zawiera witaminy A, B1, B2, C, E i K, ale niestety także spore ilości fluoru, który w nadmiarze szkodzi zdrowiu. U niektórych ludzi herbata wywołuje niepokój, osłabia pamięć, może przyczynić się do uszkodzenia nerek. Podobnie jak kawa - uzależnia.
Zobacz również: Kawa zbożowa: Pij ją na zdrowie!
fot. Thinkstock
Istnieją zioła pobudzające, po których wypiciu czujemy się bardziej skoncentrowani i silniejsi. W tym celu sprawdza się m.in. napar z guarany, czyli rośliny zawierającej w sobie 4-krotnie więcej kofeiny, niż kawa(uwaga - podwyższa ciśnienie, może wywołać niepokój, a nawet kołatanie serca). Nieoceniony jest również napar z żeń-szenia, który korzystnie wpływa na naszą kondycję, pobudza, skraca czas reakcji i zwiększa koncentrację. Z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się miłorząb japoński. Napar z jego liści dodaje energii, dotlenia organizm, usprawnia pamięć i poprawia krążenie krwi.
fot. Thinkstock
Napój z cykorii wyróżnia przede wszystkim brak szkodzącej w nadmiarze kofeiny. Jej działanie to m.in. obniżenie poziomu cholesterolu, przyspieszenie spalania tłuszczów, zmniejsza apetyt. Prażony korzeń smakuje podobnie do kawy i na tym kończy się podobieństwo. To zamiennik raczej dla smakoszy małej czarnej, niż osób oczekujących natychmiastowego pobudzenia.
Zobacz również: WARZYWO DNIA: CYKORIA