Zaufaj staremu powiedzeniu, że „przez żołądek do serca” i zaskocz swojego ukochanego czymś naprawdę niezwykłym. Tym razem zapomnij jednak o spaghetti, chińszczyźnie i zapiekankach, a zamiast tego zaserwuj mu naprawdę wykwintną ucztę…
Bulion drobiowy z parmezanem:
· 1,5 l bulionu drobiowego,
· 125 g tartej bułki,
· 150 g tartego parmezanu,
· 3 jajka,
· 1 plasterek cytryny,
· bazylia.
Zagotuj bulion, a pozostałe składniki dokładnie wymieszaj i zmiksuj. Tak przygotowaną masę dodaj do zupy, którą ponownie zagotuj. Przed podaniem udekoruj bazylią.
Kurczak w sosie pomarańczowym:
· 2 filety z piersi kurczaka,
· ryż długoziarnisty,
· 40 dag marchewki,
· 3 łyżki śmietany kremówki,
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
· ½ łyżki jagód jałowca,
· oliwa z oliwek,
· pietruszka,
· świeżo wyciśnięty sok z dwóch średnich pomarańczy,
· szczypta soli i pieprzu,
· zioła prowansalskie,
· rzeżucha,
· pomidorki koktajlowe.
Ugotuj ryż, a filety przekrój na pół, dopraw i podsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek. Teraz umyj, obierz oraz pokrój w cienkie paski marchewkę i gotuj ją przez około 10 minut. W tym czasie przygotuj sos – do soku z pomarańczy dodaj drobno pokruszone jagody jałowca i zagotuj. Następnie dodaj do niego śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, ponownie zagotuj i dopraw.
Tak przygotowany ryż, marchewkę oraz kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem z pomarańczy oraz posyp ziołami i posiekaną pietruszką. Całość udekoruj rzeżuchą oraz pomidorkami koktajlowymi.
Pieczone gruszki w karmelu:
· 6 dużych gruszek,
· 10 dag startych migdałów,
· 100 ml rumu,
· 3 łyżki cukru trzcinowego,
· masło.
Obierz ze skórki gruszki, przekrój je na pół (wzdłuż) i starannie wydrąż. Teraz wymieszaj migdały, cukier oraz rum, a powstałą masą wypełnij gruszki, które następnie ułóż na wysmarowanej masłem brytfance. Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Zobacz także:
Smaczne przepisy na poniedziałkową kawę