Jeśli w tym roku masz ochotę na diametralną odmianę wigilijnego menu, z pewnością spodobają ci się nasze przepisy! Nie rezygnuj z tradycyjnego karpia, śledzia ani słodkiej kutii! Wystarczy twoja wyobraźnia i odwaga. Czas na walkę ze stereotypami Bożonarodzeniowego stołu!Przepisy na wigilijnego karpia w trzech nowych odsłonach!
Karp w śmietanie
Składniki:
• por - 1 kg
• seler - ok. 1 kg
• marchew• sól, pieprz
• śmietana
• karp (bez głów i ości)
Przepis
Warzywa zetrzyj na tarce, a karpia pokrój w kawałki, przykrywając go warzywną „pierzynką”. Karpia z warzywami zostaw na 24 godziny w lodówce. Po leżakowaniu, przełóż masę do brytfanki, dokładając kolejną warstwę startych i świeżych warzyw. Posól i popieprz do smaku. Całość zalej śmietaną 30% i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 90 min.
Makaron nadziewany rybą w galarecie
Składniki
• makaron (muszle)
• ryba - 40 dag
• jajko ugotowane na twardo
• pieczarki - 10 dag
• dymka - 1 pęczek
• włoszczyzna
• sól, pieprz
• natka pietruszki
• masło - 10 g
Przepis
Ugotuj makaron al dente. W garnku ugotuj wywar z włoszczyzny, pod koniec gotowania dodając rybę i dusząc ją nie dłużej niż 15 min. Na patelni obsmaż drobno pokrojone pieczarki z poszatkowaną dymką. Po ugotowaniu warzyw i ryby przecedź wywar, odstawiając go do ostudzenia. Wyjmij ości z ryby i rozdrobnij mięso. Rybę zmieszaj z usmażonymi pieczarkami, pokrojonym jajkiem, posiekaną natką pietruszki i ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Wypełnij muszle makaronu przygotowanym farszem i ułóż w dekoracyjnej salaterce. Z bulionu przygotuj galaretę na bazie żelatyny i zalej nią makaron. Na wigilijny stół postaw zupełną nowość – jarską sałatkę z serem pleśniowym!
Śledź po japońsku
Składniki
• płatów śledzi solonych (lub wiaderko ze sklepu)
• groszek konserwowy - 1 puszka
• ogórki konserwowe - 1 słoik
• 10 jajek
• majonez
• sól pieprz
• woda z ogórków
Przepis
Wymocz śledzie w wodzie i pokrój je w paski. Pokrój ogórki w kostkę. Dodaj groszek. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki dopraw majonezem rozrzedzonym wodą z ogórków. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Farsz w tradycyjnych pierogach z kapustą i grzybami zastąp innymi oryginalnymi połączeniami…
Kutia ryżowa
Składniki
• ryż - 25 dag
• szklanka miodu
• cynamon
• suszone śliwki - 10 dag
• płatki migdałowe - 5 dag
• rodzynki - 5 dag
• masło - 2-3 łyżki
• gruby cukier – 1 łyżka
• sól
Przepis
Namocz umyte śliwki w niewielkiej ilości wody. Ugotuj i zmiksuj z miodem i cynamonem. Rodzynki namocz i osącz. Zagotuj ryż na sypko w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Wymieszaj ze śliwkami i rodzynkami. Ryż z pozostałymi składnikami schłódź, a przed podaniem polej stopionym masłem, posyp cukrem i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Oliwka Mostowska
Zobacz także:
Kuchnia Papilota: Przepisy na pyszne dania z grzybów
Jesień to niewątpliwie czas dla zbieraczy grzybów. Większość z nas samej czynności nie lubi, ale jedzenie grzybów uwielbiamy prawie wszystkie.
Co jeść w kolejnych fazach cyklu menstruacyjnego?
Odpowiednia dieta poprawi humor, złagodzi nieprzyjemne objawy PMS, a nawet ułatwi zajście w ciążę!
Paszteciki z nadzieniem z kurczaka do wigilijnego barszczu
Składniki
Ciasto:
• mąka pszenna - 30 dag
• całe jajko
• olej sezamowy - 1 łyżeczka
• szczypta soli
Nadzienie
• 6 cebul dymki
• 1/2 czerwonej papryki
• 2 filety z piersi kurczaka pokrojony w małą kostkę
• olej - 3 łyżki
• kiełki sojowe - 10 dag
• pokrojony bambus z puszki - 50 g
• sos sojowy - 4 łyżki
• sos honsin (można kupić w marketach)- 4 łyżki
• przyprawa chińska - 1 łyżeczka
• pieprz cayenne
• sól, pieprz
• posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
• 1 żółtko
• 6 pieczarek
Przepis
Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, jajko, 150 ml wody oraz olej sezamowy. Wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. Posyp blat stołu mąką i rozwałkuj ciasto na cienki plaster. Odstaw na 30 min. Z ciasta wytnij prostokąty. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kawałki kurczaka. Do mięsa dodaj warzywa i smaż przez 30 min. Dodaj sos sojowy i honsin, przyprawę chińską , pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Do nadzienia dodaj pietruszkę, zdejmij z ognia i ostudź. Masę rozłóż na prostokątach z ciasta i zwiń, sklejając ciasto za pomocą żółtka. Paszteciki smaż w dużej ilości oleju ok. 15 min. Nudna ryba w galarecie? Nadziej nią dekoracyjny makaron!
Karp zapiekany z pieczarkami
Składniki
• masła - 10 dag
• olej - 4 łyżki
• 2 jajka
• mąka - 1/2 szklanki
• pieczarki - 20 dag
• sok z 1 cytryny • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• sól, pieprz
• karp (bez głów i ości) - 1,5 kg
Przepis
Pokrój rybę na 8 kawałków, a następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i odstaw. W tym czasie oczyść pieczarki i podsmaż je na maśle. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zdejmij z patelni. Osusz rybę i zanurz każdy kawałek w rozmąconych jajkach i mące, wymieszanej z papryką. Smaż z obu stron na rozgrzanym maśle, wymieszanym z olejem. Przed podaniem ułóż usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obsmażone pieczarki. Obłóż wiórkami zimnego masła i zapiekaj około 15 minut!
Śledź w pomidorach z rodzynkami
Składniki
• matiasy - 70 dkg
• rodzynki - 1 opakowanie
• 4-5 cebul
• koncentratu pomidorowego - 1 słoik
• sól, pieprz
• Olej do smażenia
Przepis
Matiasy wymocz i pokrój w paski. Obierz cebulę oraz pokrój je w piórka. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki. Dopraw solą i duś kilka minut, po czym zdejmij z ognia i ostudź. Pokrojone matiesy włóż do miski i wymieszaj z sosem. Potrawa powinna być podana dzień po przygotowaniu.
Pierogi z dynią i jaśminowym ryżem (przepis na farsz)
Składniki
• ryż jaśminowy - 10 dag
• dynia o ciemnopomarańczowym miąższu – 25 dag
• jabłka - 30 dag
• rodzynki - 50 g
• miód akacjowy - 1 czubata łyżka
• cynamonu - 1/4 łyżeczki
• zmielone goździki - 1/5 łyżeczki
• zmielona gałka muszkatołowa - 1/5 łyżeczki
• lekko ukwaszona śmietana 18% - 250 ml
• miód akacjowy - 100 ml
Przepis
W osolonej wodzie ugotuj ryż. Po ugotowaniu ostudź. Zetrzyj dynię na tarce o drobnych oczkach, a obrane jabłka na dużych oczkach. Wymocz rodzynki w gorącej wodzie. Zimny ryż wymieszaj z dynią, jabłkami, odciśniętymi z wody rodzynkami, miodem oraz przyprawami korzennymi. Ugotowane pierogi, ze standardowego ciasta, podawaj ze śmietaną, miodem lub brązowym ryżem.
Pierogi z serem feta i szpinakiem (przepis na farsz)
Składniki
• 2 opakowania mrożonego szpinaku
• Pokruszony ser feta - 25 dag
• masło - 2 łyżki
• 4 ząbki czosnku
• 4 jajka
• sól, pieprz
Przepis
Odmroź szpinak i odsącz go z wody. Do rondla włóż masło, szpinak, sól, pieprz i czosnek. Zagotuj i zdejmij z ognia. Wbij jaja i wymieszaj na gładką masę. Postaw na gaz i smaż przez kilka minut, powoli mieszając. szpinaku Do schłodzonego dodaj ser feta. Ugotowane pierogi, ze standardowego ciasta, podawaj z masłem lub bułką tartą.
Pierogi ze słodką kapustą i serem (przepis na farsz)
Składniki
• kapusta cukrowa - 1,25 kg
• tłuszcz - 5 dag
• cebula - 4 dag
• ser biały - 20 dag
• sól, pieprz
Przepis
Obierz kapustę z wierzchnich liści, podziel na części i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, ostudź i odciągnij wodę przez wygotowane płótno lub grubą gazę. Posiekaj cebulę i lekko zarumień ją na tłuszczu. Zmiel kapustę w maszynce, wymieszaj z cebulą i tłuszczem. Przysmaż, dodając sól i pieprz oraz pokruszony ser. Do czerwonego barszczu polecamy paszteciki z nadzieniem dla nieposzczących!
Sałatka ziemniaczana z serem pleśniowym
Składniki
• 5 ziemniaków
• rukola - 20 dag
• ser pleśniowy - 15dag
• orzeszki piniowe/słonecznik - 5dag
• oliwy - 6 łyżek
• ocet balsamiczny - 1 łyżka
• bazylia
• oregano
• cukier
• sól, pieprz
Przepis
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce, skrop oliwą i piecz w piekarniku, aż się zarumienią. Orzeszki piniowe (można zastąpić słonecznikiem) upraż na patelni. Pokrój ser pleśniowy w kostkę i usuń grube łodyżki z rukoli. Do octu dodaj szczyptę cukru i soli, ½ łyżeczki oregano, bazyli i pieprzu, stopniowo dolewając oliwę. Zmieszaj na aksamitny sos. Przygotowane składniki zmieszaj, polej sosem, a na końcu posyp orzeszkami lub słonecznikiem. Zamiast kompotu z suszu, przygotuj jego odmienioną wersję.
Kompot z suszonych jabłek i ananasa
Składniki
• jabłka - 50 dag
• ananasy w zalewie - 1 szt.
• cukier - 1 szklanka
• goździki - 2 szt.
• skórka z całej cytryny
Przepis
Do 6 szklanek wody, dodaj cukier, goździki, skórkę cytryny i jabłka. Gotuj na wolnym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Wyjmij ananasy z zalewy, pokrój i dodaj wraz z zalewą do gotujących się składników. Po dodaniu ananasa gotuj ok. 2 minuty, odstaw i ochłódź. Na deser nowa, ryżowa wersja słodkiej kutii!