Wegetariańskie KOTLECIKI z ciecierzycą i czosnkiem – pikantne & bardzo aromatyczne (Mniam!)

08 Stycznia 2013

Zdrowe, sycące, pyszne – stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych.

kotlety z ciecierzycy

Jesteś wegetarianką i nie przepadasz za mięsem? A może masz ochotę zrewolucjonizować swoje dotychczasowe menu? Bez względu na to, jaka jest odpowiedź, koniecznie powinnaś skusić się na pikantne kotlety z ciecierzycą i czosnkiem. Zdrowe, aromatyczne i przede wszystkim niebiańsko pyszne kuleczki to doskonała alternatywa dla nudnych i oklepanych dań!

Kotlety z ciecierzycą i czosnkiem (Źródło: ohsheglows.com)

Składniki: 1 szklanka surowej ciecierzycy (lub 2 i ¼ gotowej z puszki), 3 duże ząbki czosnku, ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, kolendra, natka pietruszki, ¼ szklanki mielonego lnu, ¼ szklanki bułki tartej, pół łyżeczki kminku, ¼ łyżeczki czerwonego pieprzu, ½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

1.Jeżeli ciecierzyca jest surowa, najpierw mocz ją przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotuj według wskazówek na opakowaniu.

2.Pokrój drobno czosnek, a potem wrzuć go do robota kuchennego. Dorzuć ugotowaną ciecierzycę (1/4 szklanki ciecierzycy zostaw na później), cebulę, sok z cytryny oraz zioła.

3.Przełóż masę do miski. Dosyp do niej len, bułkę tartą, kminek, sól, pieprz oraz ¼ szklanki pozostałej ciecierzycy. Uformuj dłońmi kotleciki.

4.Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety przez około 5 minut z każdej strony, dopóki nie uzyskają złocistego koloru. Podawaj z mieszkanką sałaty, pomidorów, ogórka i cebuli. Smacznego!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-22 18:23:27

właśnie zrobiłam - bardzo smaczne! nie mialam lnu ani kminku, ale i tak wyszly pyszne, polecam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
m
(Ocena: 5)
2013-01-14 13:49:45

super,oby więcej wegetariańskich przepisów : )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
asia
(Ocena: 5)
2013-01-10 11:00:31

"Jesteś wegetarianką i nie przepadasz za mięsem?" Co za idiotyczne zdanie! Nie jest się wegetarianinem "bo nie smakuje mięso". Tak to można po prostu nie żreć mięsa. Wegetarianizm to celowa rezygnacja z mięsa z przyczyn ideologicznych, a nie kaprysu. Ludzie, użyjcie mózgu, ktoś Wam przecież płaci za te teksty!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Nika
(Ocena: 5)
2013-03-01 12:45:45

Absolutnie sie z Toba nie zgadzam. Slowo "wegetarianka/wegetarianin" nie zawiera z gruntu konotacji ideologicznych. Miesa mozna nie jesc z roznych powodow ale osoba, ktora go nie je jest wegetarianinem czy Ci sie to podoba czy nie. Proponuje wiecej tolerancji i uprzejmosci, wszak wegatarianizm to piekna i jasna energia...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-08 12:47:23

wyglądają smakowicie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Gordon Ramsey
(Ocena: 5)
2013-01-08 09:44:58

mniam, dziś zrobię

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1