Jesteś wegetarianką i nie przepadasz za mięsem? A może masz ochotę zrewolucjonizować swoje dotychczasowe menu? Bez względu na to, jaka jest odpowiedź, koniecznie powinnaś skusić się na pikantne kotlety z ciecierzycą i czosnkiem. Zdrowe, aromatyczne i przede wszystkim niebiańsko pyszne kuleczki to doskonała alternatywa dla nudnych i oklepanych dań!
Składniki: 1 szklanka surowej ciecierzycy (lub 2 i ¼ gotowej z puszki), 3 duże ząbki czosnku, ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, kolendra, natka pietruszki, ¼ szklanki mielonego lnu, ¼ szklanki bułki tartej, pół łyżeczki kminku, ¼ łyżeczki czerwonego pieprzu, ½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
1.Jeżeli ciecierzyca jest surowa, najpierw mocz ją przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotuj według wskazówek na opakowaniu.
2.Pokrój drobno czosnek, a potem wrzuć go do robota kuchennego. Dorzuć ugotowaną ciecierzycę (1/4 szklanki ciecierzycy zostaw na później), cebulę, sok z cytryny oraz zioła.
3.Przełóż masę do miski. Dosyp do niej len, bułkę tartą, kminek, sól, pieprz oraz ¼ szklanki pozostałej ciecierzycy. Uformuj dłońmi kotleciki.
4.Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety przez około 5 minut z każdej strony, dopóki nie uzyskają złocistego koloru. Podawaj z mieszkanką sałaty, pomidorów, ogórka i cebuli. Smacznego!