Waniliowa PANNA COTTA: Tradycyjny włoski deser, który rozpływa się w ustach! BOSKI!

07 Listopada 2012

Najlepiej smakuje z ciepłym sosem truskawkowym.

panna cotta

Kuchnia włoska słynie z przepysznych, kremowych deserów. Jednym z nich jest właśnie Panna Cotta (z wł. gotowana śmietanka). Ten tradycyjny śródziemnomorski specjał przygotowuje się ekspresowo. Wystarczy odrobina żelatyny, mleka, cukru i wody. Nie ma chyba prostszego przepisu!

Waniliowa Panna Cotta z owocami

Składniki:

250 ml śmietany kremówki (30%), 2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 50 g cukru, 1 szklanka mleka, mrożone truskawki lub maliny, ewentualnie gotowy mus owocowy

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Wlej śmietanę do dużego garnka. Dodaj cukier, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Tak przygotowaną masę wymieszaj dokładnie z żelatyną, po czym przelej ją do filiżanek. Gdy śmietanka przestygnie, włóż ją do lodówki na około 5-6 godzin.

Gotowy deser wyłóż na talerzyk i polej zmiksowanymi truskawkami lub musem owocowym.

Smacznego!

Kinga Walczak

Zobacz także:

PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ i CUKINIĄ (Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt!)

Zrobisz je z łatwością.

Przepis na zimowe kakao: Cynamon, miód & imbir tworzą jego wyjątkowy charakter!

Aromatyczne & rozgrzewające, czyli idealne na początek listopada!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (15)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-11 13:55:54

jest jakiś sposób na zrobienie wersji wegetariańskiej?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-08 16:40:02

polecam nie dodawać żelatyny tylko zjeść na ciepło z mrożonymi truskawkami wyjdzie coś jak jogurt mrożony tylko na odwrót:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 19:47:33

tortura dla kogos kto ma nietolerancje laktozy ...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 19:28:18

5-6 godzin w lodówce? nie doczekałabym :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 18:25:36

Bardzo proste często to robię. pychota.xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 17:37:54

fee nie dobre jadłam..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 17:06:34

Ale mi nowość...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-08 16:49:59

nie wiedziałam że w przepisach mają podawać jakieś nowości. Mnie się właśnie podoba, że można tutaj znaleźć przepisy na proste, sprawdzone dania. Nie każdy jest genialnym kucharzem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 09:32:25

a gdzie można kupić ekstrakt z wanilii?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 10:42:02

Wystarczy kupić wanilię w laskach i dodać ziarenka i cukier waniliowy ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 13:51:38

jest cukier waniliowy, który zawiera czarne ziarenka wanili i cukier wanilinowy otrzymywany sztucznie z nie wiadomo czego, trzeba dokładnie się przyjrzeć w sklepie zeby nie dać się oszukać

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 16:38:28

Cukier wanilinowy to zwykły cukier z dodanym waniliowym aromatem :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-08 13:39:35

sa laski wanili ktore zanuzasz w mleku i nadaja smaku lub scierasz na tarce o malych oczkach ja kupuje w Piotrze i Pawle

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 09:25:11

Trzeba będzie wypróbować :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-07 07:56:27

Tutaj wpisz treść komentarza do Waniliowa PANNA COTTA: Tradycyjny włoski deser, który rozpływa się w ustach! BOSKI!...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz