W piątki NIE JADASZ MIĘSA? Nic straconego! Spróbuj pysznego wegańskiego BURGERA ♥

Burger z soczewicy jest zdrowy, pożywny i naprawdę SMACZNY!
W piątki NIE JADASZ MIĘSA? Nic straconego! Spróbuj pysznego wegańskiego BURGERA ♥
31.08.2012

Piątkowy post to element polskiej tradycji, jednak nie oznacza to, że nasz obiad ma być mdły i bez wyrazu! Dzisiejszy przepis spodoba się też wszystkim, którzy z własnego wyboru lub z przyczyn zdrowotnych muszą unikać czerwonego mięsa czy tuczących potraw. Wypróbuj nasze pyszne wegańskie burgery, które znaleźliśmy na The Post Punk Kitchen. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe - soczewica to cenne źródło białka, ale i wielu składników mineralnych: kwasu foliowego, skrobii czy żelaza. Do tego ma niski indeks glikemiczny, więc nawet cukrzycy nie muszą się jej obawiać!

Wegańskie burgery z soczewicy

Składniki: 1 1/4 szklanki ugotowanego, brązowego ryżu, 1 szklanka ugotowanej i odsączonej czerwonej soczewicy, 1 szklanka starkowanych buraków, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki poszatkowanego koperku, 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżeczki drobno pokrojonej cebuli, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 1/2 szklanki pokruszonego chleba, olej do smażenia

Przygotowanie: Ryż, buraki i soczewicę miksuj przez 15-20 minut w robocie kuchennym, aż masa połączy się, ale wciąż będzie grudowata (powinna wyglądać jak mięso mielone). Następnie przełóż ją do dużej misy i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj całość dokładnie rękoma. Wstaw naczynie do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie formuj kotlety ręcznie lub za pomocą dużej, okrągłej foremki do ciastek. Nagrzej patelnię żeliwną* na średnim ogniu i smaż kotlety na oleju przez 12 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę. Burgery powinny być mocno podpieczone na brzegach. Podawać natychmiast na wybranym rodzaju pieczywa i z ulubionymi dodatkami.

___________________

* jeśli nie masz patelni żeliwnej, burgery możesz upiec też w piekarniku. W tym celu nagrzewamy piekarnik do ok. 190°C i wstawiamy kotlety na 16-20 minut, po upływie połowy czasu przewracając je na drugą stronę.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Przepis na... Pão de Queijo! - pyszne, domowe BUŁECZKI Z PARMEZANEM! (Bardzo serowe)

Są proste w wykonaniu,a smakują wyśmienicie. Musicie wypróbować ten przepis!

Przepis na domowe Ferrero Rocher! MNIAM ♥ Pyszne czekoladki rozpływają się w ustach...

Idealne dla wszystkich czekoladowych łasuchów!

Polecane wideo

Komentarze (9)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.09.2012 10:13
To coś w sam raz dla mnie, gdyż jestem wegetarianką ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.08.2012 16:35
Ja zawsze w piatki jem rybe:) ale z checia przyrzadze takiego burgera w inny dzien tygodnia:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.08.2012 15:05
go vegan :) aż miło!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.08.2012 14:18
Na prawdę tak długo miksować?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 31.08.2012 12:57
dać podwyżkę pani Kamili Włodarczyk!! Jedyna normalna tu redaktor!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie