Lista deserów, które uwielbiamy, jest długa i różnorodna. Każdy z nas lubi inne: jedni wolą czekoladowe, drudzy kremowe, jedni bardziej słodkie, drudzy kwaskowate. Niektórzy z nas to tylko smakosze słodkości, inni natomiast z pasją wykonują sami słodkie dania, bawiąc się smakami, konsystencjami, dodatkami i dekoracjami.
Dla wszystkich zwolenników słodkich smaków mamy ciekawe propozycje deserów z produktami marki Haribo.
Czekoladowy blok z żelkami
Blok z białej czekolady z kolorowymi żelkami to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu, co sprawia, że nie można się mu oprzeć. Apetyczny deser z żelkami Haribo jest pyszny, a do tego prosty w przygotowaniu w dowolnej chwili.
Czego potrzeba do wykonania tego deseru?
Składniki na około 20 porcji:
• opakowanie żelek Haribo Pico-Balla
• 2 tabliczki białej czekolady
• 1 łyżka masła
Czekoladę należy połamać na kawałki. W garnku rozpuścić łyżkę masła i dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa. Prostokątną brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią część masy czekoladowej. Rozsmarować masę by zakryła dno i posypać ją żelkami. Następnie wylać na wierzch resztę rozpuszczonej czekolady i jeszcze raz posypać żelkami. Włożyć całość do zamrażalnika na minimum półtorej godziny. Po tym czasie wyłożyć masę i pociąć w dowolne kształty.
Lizaki z pianek
Lizaki to smakołyk uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jeśli szukacie zaskakującego i pysznego sposobu na wykonanie ich w domu, Haribo proponuje smakowite lizaki z pianek oraz kolorowych posypek do deserów.
Jak je zrobić i jakich produktów użyć?
Składniki:
• opakowanie pianek Haribo Chamallows Mallow Mania
• 100g mlecznej czekolady
• 100g białej czekolady
• 1 łyżka masła
• opakowanie patyczków do lizaków/patyczków do szaszłyków
• dowolne posypki(rozdrobnione orzechy, małe cukierki, kuleczki, zabarwiony cukier)
Należy rozłożyć przygotowane posypki do różnych miseczek. W garnku rozpuścić ½ łyżki masła i oddać ciemną czekoladę. Mieszać aż się roztopi i powstanie jednolita masa. Czynność powtórzyć z białą czekoladą. Nadziać pianki chamallows na patyczki zanurzać w czekoladzie, a następnie dowolnej posypce. Nie obtaczać podstawy, żeby była równa i można było je postawić pionowo do wyschnięcia. Piankowe lizaki na patyczkach włożyć do lodówki i poczekać aż zastygną w czekoladzie. Życzymy smacznego!
Cupcakes z kolorowymi żelkami
Składniki na 16 sztuk:
- paczka żelek Haribo
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao dobrej jakości
- 175 g cukru pudru
- 150 g posiekanej czekolady
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do ozdoby:
- 300 ml śmietany 30%
- opakowanie śmietan fix
- 2-3 łyżki cukru pudru
Wymieszać mokre składniki w misce, w oddzielnym m naczyniu wymieszać suche. Połączyć obie masy i pod koniec dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Włożyć papilotki do formy na muffinki i napełnić je do 4/5 wysokości. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Babeczki ostudzić, ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier oraz śmietan fix. Udekorować babeczki i ozdobić żelkami.