TRUSKAWKI zapiekane pod migdałową kruszonką - Mmmm... PYCHA!

20 Czerwca 2013

Crumble czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Tradycyjny brytyjski deser, który najlepiej smakuje z polskimi truskawkami. Gotowy w 35 minut!

Crumble

Potrzebujesz: 500 g truskawek odszypułkowanych, ¼ szklanki cukru pudru, ¼ szklanki zmielonych migdałów, 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Na kruszonkę: ⅔ szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 łyżek zimnego masła pokrojonego w kostkę, 1 ¼ szklanki płatków migdałowych, ½ szklanki brązowego cukru.

1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Truskawki równomiernie rozłóż w porcelanowym naczyniu do zapiekania lub brytfannie. Posyp cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Skrop ekstraktem waniliowym. Potrząśnij naczyniem kilka razy by wymieszać całość. 

2. Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i szybko zagnieć kruszonkę. Dodaj migdały i cukier- wymieszaj widelcem. Masa powinna przypominać konsystencją płatki owsiane. 

3. Kruszonkę wysyp na truskawki. Lekko dociśnij. Piecz ok 30 minut, aż kruszonka zrobi się złocista, a z truskawek zacznie wyciekać sok. Wyjmij z pieca, lekko schłodź. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (5)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2014-03-16 18:31:18

re: TRUSKAWKI zapiekane pod migdałową kruszonką - Mmmm... PYCHA!

MULTIKINO ROZDAJE BILETY! Z okazji urodzin Multikino rozdaje bilety do wykorzystania w dowolnym czasie. Zapisz się po odbiór darmowych wejściówek już teraz: odbieramy-bony.pl/multikino/e6896 Promocja do wyczerpania zapasów.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
demotmen
(Ocena: 5)
2013-07-14 15:29:54

re: TRUSKAWKI zapiekane pod migdałową kruszonką - Mmmm... PYCHA!

DemotMenpl Zdjecia Super Seksownych Mezczyzn/ Sexy Facetow

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-06-20 22:54:33

re: TRUSKAWKI zapiekane pod migdałową kruszonką - Mmmm... PYCHA!

B.dobre niestety i słodkie, wg mnie zdecydowanie za dużo cukru.;) można zrezygnowac z cukru pudru i dodac nieco mniej cukru do kruszonki a będzied zdecydowanie lepsze !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Rossellinique
(Ocena: 5)
2013-06-20 21:58:36

re: TRUSKAWKI zapiekane pod migdałową kruszonką - Mmmm... PYCHA!

o boże rozpływam się..... muszę sobie to zrobić, koniecznie!! wygląda przesmacznie ..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
ona
(Ocena: 5)
2013-06-20 06:36:01

re: TRUSKAWKI zapiekane pod migdałową kruszonką - Mmmm... PYCHA!

Sezon truskawkowy... ten wypiek wygląda wspaniale ! :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1